De Wolden trotse gastheer van Regio Zwolle

Volle bak op de Regio Zwolledag.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Echten – De liefst 150 vertegenwoordigers van 21 gemeenten uit de Regio Zwolle keken woensdag hun ogen uit in de gemeente De Wolden. ’s Morgens waren er de ontmoetingen en workshops in de zalen van vakantiepark De Westerbergen in Echten, in de middag reden drie bussen de gemeente door om te laten zien hoe projecten in De Wolden van de grond komen.

Niet voor niets stond het college van B en W de gasten bij de ingang van het besneeuwde park al bij voorbaat vol trots op te wachten.  Een college minus wethouder Jan van ’t Zand, want die schaatst deze dagen op de Weissensee in Oostenrijk. De Wolden kreeg alle gelegenheid een mooi visitekaartje af te geven. Wat is er nu mooier om een workshop te volgen in een boomhut? En de mensen die ’s middags in dorpshuis ’t Neie Punt de virtual-realityfilm over het leven van Egbert Stellink mochten zien, werden daardoor verrast. En dat terwijl ze ook nog de prachtige weidse witheid rond de schaapskooi in Ruinen hadden mogen bewonderen. Koud, maar wel hartverwarmend.

Andere bussen reden naar Ruinerwold (project Dijkhuizen en de Dokter Larijweg) en de Wijk (Dorpsstraat, Mijn Modewereld). De bus van Ruinen legde ook nog aan bij dorpshuis Bastogne in Ansen, waar meer vertelde werd over het streven van Ansen om energieneutraal te worden in 2030.

Van elkaar leren

De deelname van De Wolden aan de Regio Zwolle heeft op meerdere vlakken al z’n vruchten afgeworpen. Niet alleen met de overdracht van kennis, maar ook bij het realiseren van bijvoorbeeld ’t Vershuus in Ruinen. ‘Ontmoeten staat centraal, elkaar leren kennen en van elkaar leren’, had Roger de Groot ’s morgens al gezegd bij de opening van de Regio Zwolledag. Later in een discussie liet De Groot weten dat het college de mensen in de gemeente laat zien wat er gebeurt in de Regio Zwolle. ‘We laten het aan de ondernemers zien, het is geen feestje voor de bestuurders alleen.’

Raadsgriffier Josee Gehrke doceert.

3D De Wolden

De manier waarop de gemeente De Wolden ideeën en plannen van burgers ondersteunt, veel komt van onderop, leverde mooie reacties op van bestuurders uit al die gemeenten rond Zwolle. Raadsgriffier Josee Gehrke vertelde in haar workshop voor andere griffiers over 3D DeWolden, de nieuwe manier waarop de raad werkt en de burgers via dialoogbijeenkomsten, vaak op treffende locatie, bij de besluitvorming betrekt. De andere griffiers gingen geïnspireerd naar de lunch.

Onder de aanwezigen ook wethouder Jan ten Kate van de gemeente Hardenberg, voor de jaarwisseling nog wethouder in De Wolden. Hij was met burgemeester Peter Snijders gekomen, oud-eerste burger van De Wolden, en voelde zich prima thuis in de grote zaal van de Westerbergen. Het was dezelfde zaal waar hij half december afscheid had genomen van zijn gemeente. En deze bijeenkomst van de Regio Zwolle werd mede door hem geïnitieerd, want hem zichtbaar veel deugd deed.

Het college van B en W was na afloop van de dag, die werd afgesloten met een akoestisch concert van rockband Dirty Dog uit Zuidwolde, bijzonder tevreden.

Reacties