Koppermaandagprent met gedicht Gerard Nijenhuis

Koppermaandagprent van 2018 met opa en kleindochter Nefkens.
Koppermaandagprent van 2018 met opa en kleindochter Nefkens.
Foto: Artizzl Media

Echten – ook in het Boekbindcentrum De Hummelhoeve in Echten is het maandag weer Koppermaandag. Dat betekent dat burgemeester Roger de Groot ’s middags de Kopperprent in ontvangst mag nemen. Het thema is dit jaar ‘Het boek als vriend’ en de nestor van de Drentse schrijvers, Gerard Nijenhuis, heeft het gedicht voor de Kopperprent geschreven.

De Hummelhoeve is een eeuwenoud pand. Langs de weg van Zuidwolde naar Ruinen, schuin tegenover de oude havezate Huize Echten, de vroegere woonstede van de heren van Van Holthe tot Echten, ligt deze eeuwenoude boerderij. Het ‘makelaartje’ aan de nok van het dak vermeldt het jaartal 1745, maar de geschiedenis gaat minstens terug tot 1626. Sedert begin 2001 was in die eeuwenoude ambiance het Boekbindcentrum van Bert en Matje Hummel gevestigd. Toen Bert in 2006 overleed, zette Matje het werk van haar geliefde vol overgave voort. Uiteraard worden daar boeken gerepareerd en gerestaureerd. Maar er gebeurt veel meer. Boekbinder wist er in betrekkelijk korte tijd een nagenoeg compleet centrum voor het handboekbinden en daaraan gerelateerde ambachten in te richten.

De gilden

De Kopperprent is een product van Koppermaandag, de eerste maandag na Driekoningen (6 januari).Op die dag hielden de glden traditioneel een feestdag. De gildebrieven werden voorgelezen en de privileges die de leden van het gilde genoten, werden opgesomd. Vervolgens trokken de gildelieden de stad in om geld in te zamelen dat vervolgens werd verbrast. Zo sloten zij de donkere periode rond de kortste dag af. Tegenwoordig wordt de term alleen nog gehanteerd in de grafische industrie. Drukkers en uitgevers sturen vaak een koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen