Herdenking neergestorte Halifax bommenwerper

Kaarsen en bloemen bij het monument.
Kaarsen en bloemen bij het monument.
Foto: Facebook / Roger de Groot

Ruinerwold – Bij het monument aan de Hardenweg in Ruinerwold is gistermiddag herdacht dat precies 75 jaar geleden een Britse Halifax bommenwerper neerstortte, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. Onder andere burgemeester Roger de Groot legde bloemen. De kaarsjes bleven onaangestoken door de koude en harde wind.

Volgens de eerste burger is gedenken, het herinneren en in ere houden, belangrijk. ‘Voor nabestaanden maar ook voor verbinding in de samenleving. Vandaag hebben we met de historische vereniging Ruinerwold en belangstellenden stilgestaan bij een historische gebeurtenis. 75 jaar geleden betaalden 7 jonge mannen de hoogste prijs voor iets waar ze in geloofden en voor vochten. In de laatste dagen van 1943 werd hun Halifax bommenwerper door een Duitse nachtjager onderschept en uit de lucht geschoten.’

Geen schijn van kans

Het toestel kwam terecht in een weiland langs de Hardenweg. De klap was zo enorm, dat de bommen aan boord explodeerden. De zeven geallieerden met een missie hadden geen schijn van kans.
Om gedenken tastbaar te maken en een plek te geven is vorig jaar op deze plek aan de Hardenweg een gedenksteen met hun namen onthuld. De oudste was 23 en de jongsten nog maar 20 jaar. ‘Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Met die laatste zin die te lezen is op deze gedenksteen, wordt in zeven woorden samengevat waar we bij stil willen blijven staan. Ook als er generaties komen die de verhalen alleen nog maar kennen uit de overlevering, blijft gedenken belangrijk. En daarvoor zijn plekken als deze van groot belang. Plekken waar we tot in de lengte van jaren stil kunnen en mogen staan bij wat vrijheid voor ons betekent. Maar ook bij de offers die velen hebben gebracht om ons die vrijheid te kunnen bieden’, aldus De Groot.

Er klonk ook een Last Post door trompettist Emiek Kasimier-De Ruiter, die behoorlijk last had van de kou.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen