Gratis oordoppen voor nieuwjaarsfeesten

Carbidschieten kan ook  gehoorschade geven.
Carbidschieten kan ook gehoorschade geven.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – De kerstvakantie begint en dat is een gezellige periode waarin genoeg te beleven is. GGD Drenthe vraagt dit jaar extra aandacht voor het voorkomen van gehoorschade bij nieuwjaarsfeesten in De Wolden en Hoogeveen. De gemeente stelt gratis oordoppen beschikbaar bij nieuwjaarsfeesten. Ook het geluidniveau bij carbidschieten kan gehoorschade opleveren, daar is bovendien ook vaak harde muziek aanwezig.

Hiervoor is een pilot gestart in samenwerking met beide gemeenten. Er wordt aandacht besteed aan maatregelen die bezoekers zelf kunnen nemen en de organisatoren van gemeentelijke nieuwjaarsfeesten ontvangen advies om risico’s te beperken. ‘Zo gaan we met elkaar een gezond nieuwjaar tegemoet.’

Gehoorschade is vaak onomkeerbaar en veroorzaakt blijvende handicaps als oorsuizingen, geluidsvervorming en gehoorverlies. Toch is gehoorschade door te harde muziek in veel gevallen gemakkelijk zelf te voorkomen. Wie binnenkort één van de nieuwjaarsfeesten bezoekt, krijgt advies. Bij een gemiddeld geluidsniveau boven 92dB(A) wordt geadviseerd om de volgende maatregelen te nemen: Draag oordoppen, zorg voor voldoende afstand tot de geluidsboxen en geef je oren regelmatig rust door even een rustige plek op te zoeken.

Gratis oordoppen

Om dit te stimuleren zorgen de gemeenten De Wolden en Hoogeveen voor gratis oordoppen bij het nieuwjaarsfeest. Ben je benieuwd naar het aantal decibels op het feest? Je kunt dit gemakkelijk meten met de gratis app ’Geluidsmeter’.

In de gemeenten De Wolden en Hoogeveen wordt dit jaar een pilot gedraaid. Naast extra voorlichting ontvangen festivalorganisatoren advies om gehoorschaderisico’s bij bezoekers te beperken. Tijdens de nieuwjaarsviering worden gratis oordoppen verstrekt. Daarnaast worden bezoekers gewezen op tips van de campagne ’I love my ears’ met behulp van posters en social media.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen