Gemeentehuis Zuidwolde in oranje uitgelicht

Eerdere actie van Soroptimisten.
Foto: Kim Stellingwerf

Zuidwolde – Het is vandaag, 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Daarmee eindigt de 16daagse campagne ‘Orange the World’, die in negentig landen wereldwijd uitgebreid aandacht besteedde aan geweld tegen vrouwen. Het gemeentehuis van Zuidwolde was ook in oranje uitgelicht.

Dat was vanaf 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Ook in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden werd hier aandacht aan besteed. Op initiatief van Soroptimistclub De Reestlanden lieten Burgemeester Roger de Groot en Wethouder Mirjam Pauwels afgelopen vrijdag het gemeentehuis in Zuidwolde oranje uitlichten.

Met het oranje uitlichten van gebouwen wordt internationaal aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen in de campagne ‘Orange the World’. Net als vele andere gebouwen over de hele wereld. Hier in Drenthe waren onder andere de bruggen in Meppel, het raadhuis, Het Postkantoor en Theater de Tamboer in Hoogeveen en dus ook het gemeentehuis in Zuidwolde oranje uitgelicht.  Waarom oranje? ‘De kleur staat symbool voor een stralende, optimistische toekomst vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes’, aldus Esther Aarse, voorzitter van Soroptimistclub De Reestlanden.

Geweld

‘Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met geweld’, aldus Aarse. Volgens cijfers van de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) maakte 45% van de vrouwen in Nederland ooit in haar leven fysiek, psychisch of seksueel geweld mee en bijna driekwart is ooit seksueel geïntimideerd. Per week wordt gemiddeld 24 keer aangifte van verkrachting gedaan in Nederland en dat is nog maar het topje van de ijsberg, want het overgrote deel van de slachtoffers doet nooit aangifte.

De gebouwen zijn tot en met vandaag oranje verlicht.

Kijk voor meer informatie op: www.soroptimist.nl/orangetheworld en www.orangetheworld.nl

 

Reacties