Duizendpoot Albert Gortemaker 100 jaar

De Wijk – ‘ Alles is te leren.’ Citaat Albert Gortemaker uit de Wijk, vandaag 100 jaar geworden. Wie de woning van de eeuweling binnenstapt, en dan vooral de zolder, kijkt zijn ogen uit. Schilderijen, beeldjes, een biljarttafel en kleding, Albert maakt het allemaal zelf.

In woonzorgcentrum Dunninghe in de Wijk werden alle bewoners vandaag in de ontmoetingszaal getrakteerd op een gebakje. Ze waren allemaal in opperbeste stemming, want Albert Gortemaker betekent veel voor de bewoners. Als er iets kapot is, of het nu een klok of een kraan is, dan vragen ze Albert erbij, de post van de mensen wordt tweemaal per week door Albert naar de brievenbus gebracht. Hij rijdt zelf nog auto, een oude Toyota, speelt nog tweemaal per week biljart in ontmoetingscentrum De Havezate en wandelt daar dan ook gewoon nog zelf heen met zijn rollator. ‘Vorig seizoen werd Albert nog derde in de competitie’, vertrouwt een bestuurslid van de biljartclub de aanwezigen toe.

Stapelerveld

Albert werd honderd jaar geleden geboren in een arbeiderswoninkje in het Stapelerveld, toen hij 13 was verhuisde het gezin (zes kinderen totaal) naar het Veeningerveld. Op 22 februari 1941 trouwde hij met Hendrikje Haveman, samen kregen ze vier kinderen. Daar kwamen weer vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen uit voort. Na een carrière op boerderijen haalde Albert zijn diploma allround-timmerman en werkte hij jaren in de bouw.

Op medische indicatie stond voor Albert en Hendrikje een verhuizing naar Dunninghe gepland, maar Hendrikje maakte deze niet meer mee; ze overleed op 8 maart 1999. Albert verhuisde wel en was blij met de grote hobbyzolder. ‘Je moet bezig blijven’, zegt hij zelf over het gezond ouder worden. ‘Hij zat vroeger al meer in de schuur dan in huis en nu is hij vooral op de zolder te vinden’, zegt een van de dochters met een lach.

De verjaardag wordt zondag in Dunninghe nog even overgedaan voor de naaste familie.

Reacties