Rieste Blaozers laten weer van zich horen

Rieste Bloazers bij Huize Voorwijk
Foto: Eigen foto

De Wijk – Aan het begin van de Adventstijd, die komende zondag begint, horen de mensen die goed luisteren ook weer de geluiden van de Midwinterhoorns aan de oevers van de Reest. Het zijn geluiden van de Roieste Bloazers.

‘Zee bloas um beurten de boodschap vèdan, dät ‘t duuster mut goan want ‘t lich kump d’r an.’ Deze Twentse spreuk vertaalt heel mooi wat de boodschap van het blazen inhoudt en de achterliggende gedachte ervan, elke woensdagavond in het Reestdal-landschap nabij ‘het bruggetje’ vanaf 19.00 uur en zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur bij de molen in de Wijk kan iedereen de Rieste-Blaozers tegenkomen en horen. De gehele adventsperiode tot en met Driekoningen (6 januari) blazen ze om het kwade te verjagen en het nieuwe aan te roepen.

De Rieste-Blaozers zijn nu ruim zes jaar bezig in de Wijk en IJhorst en maken op menig evenement hun opwachting. Het begint dit seizoen komend weekeind met de Kuiertocht in Zuidwolde  en staan ze aan de route bij de Kerstwandeling op tweede kerstdag in de Wijk. Daar wordt tevens een demo gegeven hoe de Midwinterhoorn gemaakt wordt. Tussendoor zullen ze ook nog op andere evenementen of dagen hun opwachting maken en mogen ze eigenlijk elke dag blazen naar believen

Weldadigheid

Eelk jaar is er ‘de Ode aan’ die zal dit jaar plaatsvinden bij de Stichting van Weldadigheid naar aanleiding van het 200-jarig bestaan ervan. Op 22 december verzamelen de blazers zich bij Hotel Frederiksoord omstreeks 16.00 uur en gaan dan richting Huize Westerbeek. Er wordt om beurten geblazen, natuurlijk gaat er een delegatie naar het ‘afblaozen’ (einde seizoen) in Diever op 5 januari, aanvang 18.00 uur bij de Grote kerk. Op zondag 6 januari sluiten de Rieste-Blaozers zelf het seizoen af om en nabij zwemplas De Zwarte Dennen. Over het water en tegen de boswallen kunnen de mensen de geluiden van de midwinterhoorn geweldig mooi horen schallen en geeft het geluid een fantastische nagalm, aanvang 14.00 uur

Verder zal zich de komende weken de agenda gaan vullen, omdat het eigenlijk een zo korte periode betreft van blazen en er aanvragen tussendoor komen, kunnen liefhebbers het beste de Rieste-Blaozers volgen op Facebook of Twitter om de meest actuele agenda te volgen.

En wie mee wil blazen, kan zich aansluiten bij de groep, een hoorn is eventueel voorradig. Voor de mannen van de Rieste-Blaozers was er bij aanvang van het blaasseizoen nog een leuke verrassing in de vorm van een lekkere warme muts. Deze werd aangeboden door een gulle sponsor, waarmee ze samen met de eerder aangeboden bodywarmer er lekker warm bij staan op locatie tijdens het blazen. Ook zijn er promoartikelen aangeboden om uit te delen aan belangstellenden.

Reacties