Al 300 vrijwilligers voor prikactie Willeke Dost

Ab Bruintjes geeft zijn mening.
Foto: Artizzl Media

Koekange – Met 150 vrijwilligers wordt op zaterdag 15 december een prikactie gehouden op het weiland achter de woning aan de Koekangerdwarsdijk 41 in Koekange. Het is een vervolg op de mislukte graafactie van politie en Justitie van maandag 12 november in de zaak Willeke Dost. ‘Er hebben zich nu al driehonderd personen aangemeld’, zegt Ab Bruintjes uit Koekange.

Het besluit om weer in actie te komen komt van Ab Bruintjes en Jan Huzen uit Emmen. Het tweetal onderzoekers noemt de graafactie van twee weken geleden in alle facetten ‘een showafgraving. Huzen zegt erbij dat bij nader inzien helemaal geen toestemming nodig is van wie dan ook om daar te graven. ‘Enkel de schade die wij maken bij het opgraven van Willeke moeten wij vergoeden’, zegt Jan Huzen. ‘Daar hebben wij geen problemen mee.’

Aanwijzingen

Het tweetal uit Koekange en Emmen is er nog steeds van overtuigd dat het lichaam van Willeke daar moet liggen. ‘Wij eisen van het Openbaar Ministerie dat er binnen een maand zeer zorgvuldig met professionele partijen gezocht wordt op het land achter de boerderij. Er zijn meer dan voldoende aanwijzingen dat Willeke daar begraven is’, constateert Ab Bruintjes.

De prikactie moet een statement worden richting Openbaar Ministerie. ‘Dat ze deze locatie alsnog serieus gaan onderzoeken en verder graven dan die zestig centimeter van twee weken geleden’, zegt Bruintjes. ‘We gaan met prikpennen in de volle breedte over het land.  We kregen die tip van een grafdelver. Als je prikt en de pen gaat moeiteloos de rond in, dan kun je ervan uitgaan dat het doorgewerkte aarde is. Bij 30 tot 40 centimeter is er nooit gegraven’, voegt Bruintjes toe. ‘Grafdelvers zoeken op die manier naar oude graven.’

Steunbetuigingen

Nadat bekend werd dat er een nieuwe actie zou komen, stroomde het aantal steunbetuigingen snel binnen. In eerste instantie dachten Huzen en Bruintjes er al aan om komende zaterdagmiddag, gehuld in gele hesjes, te gaan prikken. ‘Maar dat komt nog te vroeg, dat kunnen we in zo’n korte tijd niet organiseren’, licht Bruintjes de latere datum toe. Hij benadrukt nog maar een keer dat het hoofddoel is om de zaak Willeke Dost op te lossen, met of zonder de politie.

Reacties