Financiële strop door afkeuren PMD-afval

Afgekeurd!
Foto: Gemeente De Wolden

Zuidwolde – Eerder dit jaar luidde de gemeente de noodklok. De afkeur van het PMD-afval bij het inzamelstation was groot en was een wekelijks probleem; in 2017 heeft het de gemeente zelfs € 150.000,- gekost. Het gaat nu veel beter, maar toch werd onlangs weer een groot percentage PMD-afval afgekeurd en dat levert een aardige financiële strop op.

‘Als we PMD goed inzamelen, kunnen we het hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Daar doen we het voor en u deed mee. Dank u wel’, aldus de gemeente. In De Wolden zijn ongeveer 9.500 PMD-containers in gebruik. Allemaal inwoners die hun best doen om bewust met afval om te gaan, door voor de inzameling hun afval goed te scheiden. ‘Juist voor die grote groep mensen is het zuur; je bent goed bezig, helpt het milieu een handje en dat wordt in één klap, door een handjevol mensen, teniet gedaan’, zegt wethouder Jan van ’t Zand.

Afkeur

Helaas ziet de gemeente dat dit het geval is. Hoewel het een hele poos goed is gegaan, is er de afgelopen weken weer een groot percentage afkeur van ons PMD-afval. Met één afvalwagen worden de PMD-containers van ongeveer 600 huishoudens opgehaald voordat het PMD weggebracht wordt naar een ‘inzamelstation’. ‘We moeten allemaal elkaar helpen. Het kan niet zo zijn dat 599 huishoudens goed bezig zijn, maar één huishouden gooit allemaal infuusslangetjes bij het PMD waardoor het afgekeurd wordt’, aldus de wethouder.

PMD-materiaal

Leeg verpakkingsmateriaal kan in de PMD container: verpakkingsmateriaal van producten die je in de supermarkt koopt. Infuusmateriaal, medisch afval, zeilen, hard plastic niet: dit zijn allemaal dingen die bij het restafval horen. Kijk voor meer informatie op https://doemeemetpmd.nl/

Reacties