Midwinterhoorn Kuiertocht nu richting Bazuin

Foto: Artizzl media

Zuidwolde – De kenners hebben zondag 2 december al lang en breed in hun agenda gezet, want dan vindt vanuit Zuidwolde weer de Midwinterhoorn Kuiertocht plaats. Het is de zesde keer dat de Ekelbloazers deze tocht organiseren, een tocht die voor het eerst de andere kant van Zuidwolde opzoekt.

Er kan tussen 11.00 en 13.30 uur gestart worden bij de sporthalkantine in Zuidwolde voor een tocht van 5, 9 of 15 kilometer. De korte route is op maat uitgezet voor kinderen, de 15 kilometer is voor de meest fanatieke wandelaars. Onderweg komende deelnemers op veertien punten blaasgroepen tegen. Deze komen zoals ieder jaar weer uit de wijde omgeving. ‘Van Westerbork, Schoonebeek tot Enschede’, zegt Boudewijn Bakker namens de organisatie. ‘Die mensen komen allemaal graag naar Zuidwolde, ze vinden het één van de topwandelingen van het seizoen.’

Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat de groepen door de organisatie in de watten worden gelegd. ‘Dit jaar ontvangen we ze van tevoren in de kantine van ZKC’19 voor een briefing en het uitdelen van lunchpakketten. De start is daar dit jaar niet, want we kregen geluiden van deelnemers dat er na afloop geen catering was daar. Die hebben we bij Arjan Vink in de sporthalkantine wel’, legt Bakker uit.

Ekelenberg

De route gaat dit jaar dus eens niet naar Ten Arlo, maar juist richting Bazuin. Zo wordt de Ekelenberg aangedaan, gaat het van daaruit naar de grafheuvels. De langste afstand maakt van daar een lus over Bazuin, de 9 kilometer voert via Wemmenhove (museum De Wemme) en de vlindertuin naar De Zuiderhof en het Faliebergbos.  Bij de Steenbergerhoeve van de familie Lubberink is weer een grote cateringplaats, daarna gaat de lange afstand nog even om, waarna bij buurtschap Steenbergen weer aangesloten wordt voor het laatste stuk van de route.

Ofschoon de start al jaren om 11.00 uur is, staan sommige deelnemers al om 9.15 uur bij de start klaar om te gaan wandelen. ‘Maar dat heeft geen zin, want de blaasgroepen zijn dan nog helemaal niet op de route’, waarschuwt Henk Bruins. Het aantal deelnemers kan bij mooi wandelweer weer ruim over de duizend gaan, op het hoogtepunt liepen er 1.250 betalende wandelaars mee. Er wordt zeker weer aan de kinderen gedacht, want de verkorte route voert onder andere langs de Wemme, bovendien lopen kinderen tot 12 jaar gratis mee. Vorig jaar wandelden honderd kinderen mee.

Sponsors

De Ekelbloazers zijn ook nu weer blij met de adverteerders in hun wandelboekje, die tevens de sponsors zijn. In dat boekje wordt weer uitleg gegeven over de midwinterhoorn en worden de deelnemende blaasgroepen voorgesteld. Uiteraard staat de route er ook in. ‘We hebben voor de organisatie weer hetzelfde draaiboek kunnen gebruiken, maar kunnen altijd extra hulp gebruiken. Onze groep bestaat uit vijftien blazers, maar door ziekte kan niet iedereen meer meedoen of helpen. We hebben ook behoefte aan jonge blazers’, meldt Boudewijn Bakker.

De blazers uit Zuidwolde hebben weer een lange lijst met ‘optredens’, van de kerstmarkt bij Waringin, een activiteit in Genemuiden tot de lichtjeswandeling in Meppel en de Kerstwandeling van Ruinen. ‘Maar ook de Kuiertocht in Hoogeveen, hoe komen ze toch aan die naam,  en de Green Shoes in Dalfsen, dat is een tocht voor de echte wandelaars’, weet Bakker. Op 5 januari is zelfs het Blaastreffen in Zuidwolde. Zie daarvoor Titelstrijd midwinterhoornblazen in Zuidwolde

Info http://www.ekelbloazers.nl

Reacties