Meer duidelijkheid gewenst voor subsidies jeugdsport

In Koekange ligt er net kunstgras.
In Koekange ligt er net kunstgras.
Foto: Pieter groot

Zuidwolde – De oude jeugdsubsidieregeling voor sportverenigingen moet niet terugkomen, maar en versoepeling van de subsidieregels voor jeugdsport wordt wel aanbevolen. Dat staat in de evaluatienotitie van het sportbeleid van de gemeente De Wolden. Die is opgesteld mede naar aanleiding van de dialoogbijeenkomst met sportverenigingen, die kort na de zomer in de kantine van vv Wacker in de Wijk werd gehouden. Daar lieten bestuurders van sportverenigingen weten dat hier een probleem ligt.

De overgang van de oude jeugdsportsubsidie naar de nieuwe sportstimuleringssubsidie is moeizaam verlopen. Belangrijkste punt hierbij is dat de jaarlijkse activiteiten niet meer financieel gesteund mogen worden, met uitzondering van schoolsport en naschoolse activiteiten voor basisonderwijs. Vastgesteld wordt dat het niet alleen gaat om aantrekken van nieuwe jeugdleden, maar ook om het vasthouden van bestaande leden. Het zou volgens de notitie goed zijn om activiteiten te subsidiëren die als doel hebben leden te trekken én om speciale sportclinics te organiseren.

Aanvraagformulier

Ook het proces van subsidie aanvragen is lastig. Via de website is de link naar een aanvraagformulier niet goed te vinden, als advies wordt in de notitie gesproken over een makkelijk verwijzing via www.dewoldensport.nl. De algemene subsidieverordening van de gemeente De Wolden uit 2015 is geen goed leesbaar document. Advies is om hier een prettig leesbare samenvatting van te maken, met daarin de belangrijkste stappen en aanwijzingen voor de aanvrager, met een verwijzing naar het oorspronkelijke document voor mensen die meer willen weten. Ook dit document moet duidelijk op de sportwebsite geplaatst worden. De zichtbaarheid van de sportfunctionarissen mag verder verbeterd worden en het wordt als goed gezien om voorbeelden van activiteiten te noemen, die voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

De gemeenteraad spreekt donderdag 29 november over dit punt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen