Basisschooljeugd maakt kennis met leerling-werkplaats

Jaarlijkse timmerwedstrijd in Ruinen.
Foto: Artizzl Media

Ruinen – Deze week wordt in de leerling-werkplaats van opleidingscentrum Bouwmensen Drenthe Noord West Overijssel (DNWO) het startsein gegeven van een unieke samenwerking tussen een aantal onderwijsorganisaties in het primair onderwijs en Bouwmensen DNWO.

Tot mei 2019 zullen meer dan 600 basisschoolleerlingen in de regio een bezoek brengen aan de leerling-werkplaats. In een heus bouwtheater worden de groepen van verschillende basisscholen ingeleid in de wereld van het bouwen. Middels een korte inleiding en het vertonen van een film wordt de aftrap gegeven van een leerzame morgen.

Heuse bouwlocatie

In de werkplaats is een echte bouwlocatie opgezet waar een vijftal woningen op schaal in verschillende bouwfases zijn gerealiseerd, na de inleiding gaat de groep uiteen in groepjes om in carrouselvorm de verschillende bouwfases te beleven. De bedoeling is dat met een soort van puzzel de bouwwerken worden opgebouwd, de laatste fase is het pannenleggen waar ook een klein wedstrijdelementje aan is gekoppeld.

Na de bouwcarrousel is het ‘schaft’ met een glaasje limonade en wat lekkers om vervolgens het programma voort te zetten met het maken van een echte gereedschapskist. De leerlingen maken aan de hand van een tekeningen en voorgefabriceerde onderdelen een kistje met handvat die, uiteraard, ook mee naar huis gaat.

Techniekonderwijs actueel

Momenteel is techniek in het basis en voortgezet onderwijs een zeer actueel item. Door tekort aan goed opgeleide vakmensen is de vraag om leerlingen in het techniek onderwijs groter dan ooit. Echter de instroom van deze leerlingen laat zeer te wensen over. Reden hiervoor is de negatieve berichtgeving uit het techniekveld tijdens de crisis en demografische krimp in onze regio’s. Om de leerlingen in het basisonderwijs meer bekendheid te laten krijgen met techniek is Bouwmensen dit project gestart. Het project is onderdeel van de techniekcarrousel van RSG Wolfsbos uit Hoogeveen.

Toekomst

Techniek in het primair onderwijs wordt steeds belangrijker en zal in 2020 weer een verplicht onderdeel worden in het lesprogramma als wetenschap en technologie. Bouwmensen DNWO is met dit project goed voorbereid op de toekomst waarbij scholen gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de leerling-werkplaatsen in zowel Ruinen als Emmen.

Reacties