Feestelijke ingebruikname rolstoelbus DeWoldenVervoert

Noordscheschut – De stichting Vrijwilligersvervoer voor minder-mobielen heeft donderdagmorgen de eigen rolstoelbus op feestelijke wijze in gebruik genomen. Het is de stichting met behulp van meerdere sponsors gelukt om deze tweedehands rolstoelbus, maar nog zo goed als nieuw, van een particulier te verwerven.

Hennie Njagul uit Noordscheschut maakte de eerste rit. Zij ging boodschappen doen in Hoogeveen en werd door vrijwillig chauffeur Ger ten Kate opgehaald met de bus en naar de plaats van bestemming gebracht. Dat gebeurde onder toeziend oog van de genodigden, die kort daarvoor van voorzitter Thom de Bont hadden vernomen dat het goed gaat met de vrijwillige vervoersorganisatie. Onder de noemer van HoogeveenVervoert en DeWoldenVervoert werden dit jaar tot nu toe al 1580 ritten gereden door de vrijwillige chauffeurs. ‘Bij de start in maart 2016 in Hoogeveen hebben we drie maanden moeten wachten op de eerste rit’, lacht De Bont. ‘Vijftien ritten per dag is nu heel normaal.’

De rolstoelbus wordt door HoogeveenVervoert en DeWoldenVervoert gebruikt voor ritten met een min of meer recreatief karakter, waarvoor het vervoer via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning meestal niet toereikend is. Personen die aan een rolstoel gebonden zijn, kunnen zo tegen een aantrekkelijk tarief op stap. ‘Vijf minuten wachten op de passagier is er bij het WMO-vervoer niet bij, dan moet weer een nieuwe rit aangevraagd worden’, vertelt De Bont. ‘Onze chauffeur wacht gerust.’

Twee rolstoelen

De rolstoelbus kan maximaal twee personen in een rolstoel vervoeren plus nog twee passagiers. Het bijzondere aan deze bus is dat een van de rolstoelplaatsen direct naast de bestuurder is. Het geeft deze passagier tijdens de rit ook eens vrij uitzicht over de omgeving. De rolstoelbus kan flexibel ingericht worden, zodat er één rolstoel en drie passagiers mee kunnen.

Chauffeur Ger ten Kate is louter positief over de rolstoelbus, die van Rieks Fieten gekocht kon worden. ‘Hij rijdt prima en de bediening is fantastisch’, oordeelt Ten Kate. ‘Omdat de bus aardig beplakt is met stickers van sponsors, zie je iedereen onderweg kijken. Klanten zijn zeer verbaasd over de lage bijdrage die ze betalen.’

De prijs kan volgens De Bont laag worden gehouden, omdat er zoveel sponsors binnengehaald werden, dat de komende twee jaar zonder donatieprogramma gereden kan worden. Voor de toekomst wil HoogeveenVervoert annex DeWoldenVervoert graag samenwerken met organisaties die ook met zo’n rolstoelbus rijden. ‘Die bussen staan vaak voor de helft van de tijd stil. In Hoogeveen rijden er volgens mij wel twaalf rond, die organisaties hebben wat koudwatervrees’, denkt de voorzitter.

Kilometerprijs

De kosten voor particulieren zijn met opzet laag gehouden en zijn niet kostendekkend. ‘Een hogere kilometerprijs achten wij voor een groot deel van onze rolstoelgebonden passagiers niet haalbaar, sponsors en fondsen dekken het nadelig saldo’, aldus de stichting. Het gaat om € 0,45 per kilometer alsmede een tarief van € 2,50 aan voorrijkosten. De rolstoelbus heeft Hoogeveen als standplaats, vandaar dat die € 2,50 aan voorrijkosten bedoeld zijn voor de rit die de chauffeur vanuit zijn woonplaats met zijn eigen auto moet maken naar de standplaats van de bus. Organisaties die de bus willen huren, betalen wel een kostendekkende kilometerprijs van € 0,65.

Mensen die met de rolstoelbus willen reizen, moeten deze rit minimaal vijf dagen van tevoren aanvragen. Er kan op werkdagen gebeld worden tussen 10.00 en 17.00 uur met telefoonnummer 0528-745615.

Reacties