Vijver Goldsteinplantsoen krijgt een fontein

Discussie op de inloopavond woensdag.
Discussie op de inloopavond woensdag.
Foto: Artizzl Media

De Wijk – De veelbesproken vijver aan het Goldsteinplantsoen en de Briëtweg in de Wijk wordt nog de komende weken aangepakt. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een inloopavond in De Havezate. De vijver, die vol zat met groene drab en waar vorig jaar de nodige dode vissen dreven, wordt onder andere voorzien van een fontein en eendenkorven.

De vijver is een van de vier in het dorp en dat is volgens ambtenaar Gerard Veldhuis best bijzonder. De aanwezigheid wordt hogelijk gewaardeerd door de omwonenden, reden temeer waarom ook bij herinrichtingsplannen – zoals in de oranjebuurt, de vijver open kon blijven. De vijver aan het plantsoen staat overigens in verbinding met de vijvers aan de Emmaweg en de Briëtweg. Die andere vijvers liggen er een stuk beter bij omdat ze al een keer aangepakt zijn, daar is nu geen urgentie om tot actie over te gaan.

Zuurstofrijker

Probleem met de vijver aan het Goldsteinplantsoen was een gebrek aan onderhoud, te weinig water en te weinig zuurstof. Door het plaatsen van een fontein wordt het water beter belucht en wordt het bovendien zuurstofrijker.  De kwaliteit van het water was wel steeds in orde. De fractie van Gemeentebelangen vroeg vorig jaar aandacht voor de problemen rond de vijver, vooral vanwege de vele dode vissen en eventueel gevaar voor de volksgezondheid. Wat volgde was een motie, die opleverde dat 50.000 euro door de gemeenteraad werd uitgetrokken om alles weer in orde te maken.

De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen. Zo werd een nieuwe bronpomp geplaatst en werden de niveauregeling en beplanting rond de vijver aangepast. De bron in de bodem zuigt grondwater op als het waterpeil te laag dreigt te worden. Eerder werd er nogal wat bruin water opgezogen, omdat er veel ijzer in de bodem zit. ‘Grondboorbedrijf Klinge uit Koekange heeft naar de diepte van de bron gekeken en die aangepast’, aldus Veldhuis. ‘Overigens hebben we in de afgelopen hete zomer geen problemen gehad.’

Tijdelijke damwand

Nu wordt begonnen met het echte werk. Dat gebeurt terwijl de vissen erin blijven. Indien nodig wordt een tijdelijke damwand geplaatst, de complete vijver leegpompen is geen optie. Er moet tussen de vijftig en zestig centimeter slib worden afgegraven. Dat was ook de reden dat er minder water in de vijver stond. ‘Straks is er veel meer ruimte voor water en vissen’, weet Veldhuis. De leembodem wordt weer waterdicht gemaakt, de bestaande beschoeiing wordt verwijderd en vervangen door natuurlijk materiaal. Voor een deel komt er een natuurlijk verloop.

Tijdens een inloopavond in september 2017 kwamen al ideeën als de eendenkorven en de fontein naar boven drijven, woensdag werd een tip meegegeven om graskapers uit te zetten. Die zouden vooral de waterplanten eten. Ook wordt gedacht aan een zitgelegenheid met prullenbak bij de vijver. Het werk moet beginnen in de week van 26 november. In maart moet het werk dan klaar zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen