Beeldend vanuit het hart herdenken met kunst

Foto: Eigen foto

Zuidwolde – Herdenken en het gebruik van rituelen krijgen in deze jachtige tijd een steeds belangrijkere rol. Groepsgewijs herdenken mensen door bijvoorbeeld bloemen neer te leggen op een verkeerslocatie waar een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden. Steeds vaker willen mensen op een persoonlijke wijze vormgeven aan het overlijden van een naaste. Kunstenaar Elisa van den Berg uit Zuidwolde helpt daarbij.

Om aan de herinnering een vorm te geven kan een beroep gedaan worden op deze beeldend kunstenaar. Elisa kan samen met de nabestaanden nagaan welk thema bijzonder was voor de overleden persoon en dit vervolgens gezamenlijk in een kunstzinnig herdenkingsvoorwerp, urn of monument omzetten.

Werkwijze

Vaak hebben mensen zelf al ideeën, maar vinden zij het moeilijk om hieraan vorm te geven. Een gesprek kan dan verhelderend werken. In dit gesprek wordt gezamenlijk gezocht naar een herdenkingsvorm, die iets verbeeldt over het leven van de persoon.
De opdrachtgever kan indien gewenst meehelpen aan de uitvoering van het monument of de urn. Mensen kunnen dit voor hun rouwverwerkingsproces als heilzaam ervaren.

Kunst om te herdenken en gedenken.

Naast het zelf maken is er ook een kleine collectie urnen met een symboliek die mensen kunnen aanschaffen. Vooral als de urn precies past bij de beleving van de overledene. Zo zijn er urnen met een uitvoering in boombast (keramiek) die prachtig passen bij een natuurliefhebber. Ook zijn er enkele biologisch afbreekbare urnen in de collectie.

Therapie

Elisa van den Berg woont en werkt in Zuidwolde. Zij volgde de opleiding voor kunstzinnige therapie in Zutphen en de opleiding docente beeldende vakken aan de hogeschool Windesheim te Zwolle, daarnaast is zij kunstzinnig dynamisch coach. Zij kreeg les van kunstenaars zoals Willem Bouter en Tom Waterreus. Zij werkt als beeldhouwster. Het interactieve proces van de totstandkoming van een herdenkingsmonument is Elisa op het lijf schreven. Als mens en als beeldend kunstenaar geeft zij graag vorm aan dat wat andere mensen beweegt. Haar opleiding en ervaring als docent en als kunstzinnig therapeut versterken haar expertise op dit gebied. Bovendien krijg ik veel van de mensen terug, zo vertelt zij. De prijs voor een persoonlijk herdenkingsmonument of urn hoeft niet altijd duurder te zijn dan een standaardvorm. De  kosten zijn mede afhankelijk van de gekozen materiaalsoort en de omvang.
Info: [email protected] en www.elisavandenberg.nl

Reacties