Gemeente roept op tot doven verlichting

Nacht van de Nacht
Foto: Peter Krom

Zuidwolde – De gemeente De Wolden roept al haar inwoners en ondernemers op om tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober de verlichting te doven. Gedacht wordt aan reclame-, sier- en tuinverlichting zoveel mogelijk te doven. Doel van de Nacht van de Nacht is het terugkrijgen van duisternis in Nederland en onnodige lichthinder en energieverspilling tegen te gaan.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. In De Wolden organiseert onder andere de natuurvereniging Zuidwolde die avond een activiteit met als thema ‘Kijken en zien, ook in het donker’.

Energiezuinig

Door aan te haken bij de Nacht van de Nacht helpt gemeente De Wolden om één nacht donkerder te maken. De gemeente maakt zelf gebruik van energiezuinige straatverlichting en dooft (het hele jaar) straatverlichting in de nachtelijke uren waar mogelijk. Hetzelfde geldt voor de verlichting van de gemeentelijke gebouwen.

Faliebergbos

Op zaterdag 27 oktober houdt de natuurvereniging Zuidwolde e.o. een activiteit in het Faliebergbos met als thema ‘Kijken en zien, ook in het donker’. Deelname voor kinderen is gratis (inclusief verrassing), ouders/begeleiders betalen € 2,- p.p.
De activiteit is van 19.30 tot 21.30 uur. Verzamelen op de parkeerplaats bij het Tonckenhuys, Meppelerweg 22 in Zuidwolde. Aanmelden is niet nodig.

De Zaandplatte

Molen De Zaandplatte staat buiten het dorp Ruinen in een gebied waar in de directe omgeving geen straatverlichting aanwezig is. Het is daardoor heel donker rond de molen. Bij voldoende wind zal de molen draaien en misschien kan er ook gemalen worden. Dit zal dan met beperkte binnen verlichting gebeuren, waarbij uitleg van de werking van de molen wordt gegeven en ook hoe men dit vroeger met lantaarn verlichting heeft gedaan. Al met al lijkt het dan een spookachtig geheel bij en in de molen. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden, de molen is van 18.30 tot 20.30 uur te bezoeken. Aanmelden kan door te bellen naar 0522-471575.

Dwingelderveld

Zaterdag is er een wandeling vanaf het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. De wandeling wordt georganiseerd door het IVN Westerveld. Om 18.30 uur start de wandeling onder leiding van gidsen. Ga mee en ervaar de duisternis in het bos, bekijk de sterrenhemel en hoor het geritsel van een aantal nachtdieren. De wandeling duurt tot ongeveer 22.00 uur. De start is vanaf de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Honden kunnen niet mee en stevige schoenen zijn noodzakelijk. De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Aanmelden voor deze wandeling kan via de website van IVN Westerveld of door te bellen naar 0521-598332.

Reacties