Meppel toneel van speedcubingtoernooi

Medeorganisator Yannick Nefkens uit Meppel.
Medeorganisator Yannick Nefkens uit Meppel.
Foto: Artizzl Media

Meppel – De beste speedcubers van Nederland komen op zaterdag 10 november naar Meppel om deel te nemen aan de kubuswedstrijd Meppel Open, Quick ’n Slick. Het speedcubingtoernooi telt zeven officiële onderdelen en wordt gehouden in wijkcentrum De Poele.

De organisatie is in handen van Yannick Nefkens uit Meppel en zijn kompaan Mark Bennis uit Almere, die zelf ook deelnemen, een en ander in samenwerking met Speedcubing Nederland en WCA-gedelegeerde Ron van Bruchem. Er is plek voor maximaal honderd deelnemers, op dit moment staat de teller op ruim tachtig. Liefhebbers kunnen zich nog steeds aanmelden, ook als ze nog geen wedstrijdervaring hebben. De Meppel Open is voor alle leeftijden en alle niveaus. Tijdens iedere kubuswedstrijd zijn er wel nieuwkomers om te ervaren hoe het is om in wedstrijdverband zo snel mogelijk verschillende kubussen op te lossen.

Rubik

De meeste speedcubingwedstrijden vinden plaats in het westen van het land, op Assen en Zwolle na dan. Het leek Yannick Nefkens mooi om ook mensen in deze regio kennis te laten maken met het fenomeen ‘kubussen oplossen’ in wedstrijdverband. De bekendste kubus is nog altijd de 3×3 van Rubik uit de jaren tachtig, alleen zijn de kubussen van nu wel wat beter draaibaar. Tevens zijn er veel snellere algoritmes om de kubus op te lossen.

Behalve de 3×3, nog altijd het koningsnummer bij wedstrijden, wordt er ook in zes andere categorieën gestreden: 2×2, 4×4, 5×5, Pyraminx, 3×3 onehanded en 3×3 blindfolded. De laatste twee categorieën zijn dus met één hand en geblinddoekt, zo zoeken de deelnemers steeds weer naar nieuwe uitdagingen.

Het toernooi in De Poele begint om 9.00 uur met de 5×5, om 17.15 uur staat de finale gepland van de 3×3, waarna de winnaarsceremonie gehouden kan worden. Op 6 november sluit de inschrijving voor de Meppel Open, of eerder wanneer het maximale aantal van 100 deelnemers is bereikt. Alle informatie is te vinden op www.kubuswedstrijden.nl, via die site kan ook de inschrijving geregeld worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen