Huiskamers in Zuidwolde vol met muziek

Van links naar rechts Lotte Koolhof, Aïsha Slot en Leonoor Colenbrander.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Muziekliefhebbers worden in Zuidwolde op hun wenken bediend. Op zondag 18 november staat een gloednieuw evenement op de agenda: het Huiskamerfestival. Verspreid door het dorp zijn meerdere huiskamers beschikbaar gesteld voor de muzikanten. Onbekende artiesten, maar ook enkele die al naam hebben gemaakt. Tussen 13.00 en 18.00 uur vindt een groot aantal concerten plaats.

Leonoor Colebrander, bassist bij Dirty Dog en werkzaam bij Welzijn De Wolden, liep al langer met het idee in haar hoofd rond. ‘Toen ik Geke Klein sprak en zij vertelde dat Zwolle ook zoiets had, vroegen we ons hardop af of dat ook niet in Zuidwolde kon. Geke is mee gaan denken en ook directeur Paul Leenaarts van Welzijn De Wolden was enthousiast. Het verbindt mensen met elkaar, zei hij. En er zit zoveel muziek in Zuidwolde en omgeving’, weet Leonoor als geen ander. Vanuit haar werk schoven Lotte Koolhof en Aïsha Slot aan, meerdere partijen werden bij de organisatie betrokken. ‘Het financiële verhaal en de verzekeringen vallen nu onder Welzijn.’

Smaakmakers

Bij Streekradio konden enkele artiesten zich al live presenteren, bijvoorbeeld in het programma Streekbreak op woensdagavond. Deze maand wordt ook op zaterdag in ‘Smaakmakers’ aandacht besteed aan het Huiskamerfestival. ‘Vanuit Dorpsbelangen heeft Siep Bos meegepraat, dat dan weer in het kader van het Buurtbetwerk Zuidwolde’, vult Lotte aan. ‘Die stimuleren dit soort initiatieven. En Siep kent veel mensen, ook handig’, glimlacht Lotte.

Dan is er ook nog de Jumbo supermarkt van Koen Termeulen, waar een huiskamer wordt ingericht. Daar spelen doorlopend bands op de tijd dat de winkel open is. Ontmoetingscentrum De Boerhoorn is deze dag ook open, onder andere als informatiepunt waar de bezoekers terecht kunnen met hun vragen, voor toiletbezoek en voor het scoren van een speciale plattegrond. Die kunnen overigens ook bij muziekhandel Klein afgehaald worden. Op de plattegrond staat precies welke band – artiest waar en hoe laat speelt.

Voeten in de aarde

Volgens Leonoor was het vinden van huiskamers geen enkel probleem, de muziek had wat meer voeten in de aarde. ‘Maar ik vind dat best wel vlot gaan’, aldus Aïsha Slot. Wie treden er onder meer op? Bijvoorbeeld Daisy uit de Wijk, de band Reverse uit Hoogeveen, Heathland uit Zwolle, Moorland, Vari Vocaal, Gerco Klein, Lobke Klein met Frank Bremer en Dirty Puppy. Die laatste band us een afgeleide van Dirty Dog in kleine samenstelling. Duo Zeg is ook wel bijzonder, want dat zijn juf Betty En meester Frank van Obs De Klimtoren uit Drogteropslagen. Ze zingen liedjes en vertellen verhalen.

In De Boerhoorn verzorgt DJ Ryan de muziek in een douche-setting, bij muziekhandel Klein treedt nieuw talent op. ‘We willen sowieso dat jong talent een podium krijgt, ik weet zelf hoe belangrijk het is om meters te maken’, vertelt Leonoor. Verder treden Femke-Anne Kaldenberg en haar man op, het thuisduo Randy en Eddy alsmede Chiel Rusken.

Twee van de huiskamers liggen overigens net buiten het dorp: een richting Fort en een richting Hoogeveen. Alles is prima te fietsen. Deelnemende huiskamers zijn te herkennen aan de mooie banners in de tuin. ‘Het mooie is dat er grote verschillen zijn tussen de locaties. We hebben een boerderij met een grote deel, maar ook kleine kamers.’

Het Huiskamerfestival is gratis te bezoeken, bij elke locatie staat wel een bus voor een vrijwillige bijdrage. Op Facebook is op de speciale pagina van het Huiskamerfestival alle info te vinden over deelnemende artiesten.

Lees ook Eerste Huiskamerfestival in Zuidwolde een feit

Reacties