Koeien van Henk van Tarry halen mijlpaal

Feest in de stal.
Foto: Ina Alblas

Ruinen – Een volle stal gisteravond bij melkveehouder Henk van Tarry uit Ruinen. Niet alleen koeien, maar vooral veel genodigden die een feestje kwamen vieren. Koe Anna 468 had namelijk in mei al de magische grens van 10.000 kg vet en eiwit behaald, stalgenote Jentje 116 lukte dat in juli.

Feest voor de dames.

Dergelijke prestaties zijn in de agrarische wereld reden genoeg om een officiële huldiging te organiseren en gisteravond was dat bij Van Tarry het geval. Een vertegenwoordiger van CRV kwam certificaten uitreiken en linten voor de beide koeien. CRV is een innovatieve internationale organisatie voor rundveeverbetering met als aandeelhouders de coöperatie CRV u.a. met de leden Nederland en in Vlaanderen.

Op het gebied van melkproductie zijn er twee mijlpalen: 100.000 liter melk en het behalen van 10.000 kg vet en eiwit. Deze laatstgenoemde mijlpaal is veel moeilijker te halen. Wanneer een koe in haar hele leven meer dan 10.000 kg vet en eiwit heeft gegeven, wordt ze gehuldigd, vaak samengaand met een feestje. Deze koeien hebben dan ongeveer tussen de 125.000 en 150.000 liter melk gegeven.

Reacties