Hond voor de klas op obs de Dissel

Snuffelen maar.
Foto: Snuffel College

Ruinerwold – Een veilige omgang tussen hond en kind. Dat is het doel van het Sophia SnuffelCollege, een scholenproject van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Met dit project kunnen hondenbeten bij kinderen voorkomen worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Onder andere op vrijdag 12 en dinsdag 16 oktober is er een SnuffelVrijwilliger met haar hond op bezoek bij groep 4 van obs de Dissel aan de Dijkhuizen 68 A.

In Nederland vinden jaarlijks 150.000 bijtincidenten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. SnuffelVrijwilliger Marieke van Dusschoten-Lemmers komt daarvoor samen met haar old English bulldog Boellie naar de Dissel. In drie lessen leert zij de kinderen de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren.

Sophia SnuffelCollege

Bij het eerste bezoek laat Marieke de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt Boellie mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Alle kinderen die dat willen, mogen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

Reacties