Nieuwe bijenhotel naar Israelisch model in De Stapel

Namens de imkers van de NBV afdeling de Wijk e.o. neemt René Kok (r) de prachtige kast in ontvangst van Henk Wemmenhove uit Nijeveen.
Foto: Theo Hulshof

De Wijk – Een uniek bijenhotel geschikt voor 1 tot 4 bijenvolken, gemaakt naar een Israëlisch model is in dankbaarheid aanvaard door de imkers van de Nederlandse Bijen Vereniging afdeling de Wijk. De fraaie grote kast is geplaatst in de verenigingsbijenstal bij het informatiecentrum van  Het Drents Landschap ´t Ende in de Stapel, Stapelerweg  20, de Stapel,  alwaar de kast voor iedereen is te bezichtigen.

Na ruim 40 jaar imkeren is Henk Wemmenhove gestopt met imkeren. In zijn bijenstal stond een heel bijzondere bijenkast, gemaakt naar een unieke bouwtekening uit Israel. Het bijzondere aan deze kast is dat er 1 tot 4 bijenvolken in gehuisvest kunnen worden die door een ingenieus systeem met elkaar verbonden zijn en warmte en of koelte met elkaar kunnen uitwisselen, afhankelijk van het jaargetijde. Ook kan er gekozen worden voor segmenten waarin de koningin zich kan bewegen in meerdere broedkamers (12), waardoor een enorme expansie mogelijk is voor een goed bijenvolk. Voor de imker een redelijke garantie om een goede honingoogst te hebben.

‘Echter nog mooier is het dat deze kast prima is in te zetten voor educatieve doeleinden, iets waar de imkervereniging de Wijk hard mee bezig is om dit gestalte te geven in ‘t Ende, omdat de ruimte daar zich er uitstekend voor leent’, aldus Theo Hulshof, voorzitter van de imkervereniging. Goed nieuws over de bijenteelt dus. ‘We zijn hier heel blij mee’, aldus de voorzitter. Namens de vereniging mocht Renee Kok het ´hotel´ in ontvangst nemen en is het geplaatst in ´t Ende.

Reacties