Winnaar BankGiro Loterij Molenprijs vrijdag bekend

Foto: Karin Boer

Zuidwolde – Vereniging De Hollandsche Molen maakt op vrijdag 5 oktober bekend wie de winnaar is van de BankGiro Loterij Molenprijs 2018. Welke molen gaat met de hoofdprijs van 95.000 euro naar huis en kan daarmee zijn molendroom realiseren? De bekendmaking vindt plaats tijdens het jaarlijkse Molenfeest in het Akoesticum in Ede. De Meule van Wassens uit Zuidwolde is een van de vijf kanshebbers.

Het publiek heeft de hele maand september de gelegenheid gehad een stem uit te brengen op één van de vijf genomineerde molens voor de BankGiro Loterij Molenprijs. Dat zijn de Korenmolen van Oostvoorne (Z-H), De Hoop in Oldebroek (Gld), Molen No. 3 in Aarlanderveen (Z-H), De Lastdrager in Hoogwoud (N-H) en de Meule van Wassens in Zuidwolde (Dr). Vrijwilligers van elke molen hebben de afgelopen maand er alles aan gedaan om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen voor de gewenste renovatie of verbetering van de molen. De molen met de meeste publieksstemmen wint de hoofdprijs. De vier overige projecten ontvangen het aantal verzamelde stemmen per project in euro’s.

Cheques

Tijdens het Nationale Molenfeest worden tevens de cheques uitgereikt aan de moleneigenaren die voor projecten financiële steun ontvangen uit het Molenfonds en via het crowdfunding platform. In totaal wordt er 158.750 euro uitgekeerd aan 15 projecten.

Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. Met de jaarlijkse BankGiro Loterij Molenprijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Reacties