Innige samenwerking De Snikke en De Berkenhof

Van links naar rechts Dirk-Jan Tempelman, Meta Kroon, Chris van der Veer en Jacqueline Smit.
Foto: Artizzl Media

Fort – Dorpshuis De Snikke in Fort en woonzorgcentrum De Berkenhof, dat zaterdag geopend wordt, gaan nauw samenwerken. De oorsprong daarvoor ligt bij het invalidentoilet, dat in de gang tussen Snikke en Berkenhof zit. ‘Anders moeten we een nieuwe bouwen’, zegt voorzitter Dirk-Jan Tempelman van stichting De Snikke.

Deze vierde Berkenhof is gebouwd op de plek waar openbare basisschool De Vaarboom gevestigd was. Met de school als basis is een geheel nieuw gebouw neergezet, echt herkenbaar is de school niet meer. Samenwerking was er ook al in de tijd van school en dorpshuis, nu wordt dat in een ander jasje weer voortgezet met de nieuwe buren. Tien van de zeventien appartementen zijn al vergeven aan senioren die graag in Fort willen (blijven) wonen. Die bewoners kunnen straks gebruik maken van faciliteiten van het dorpshuis, maar ook meedoen aan activiteiten.

Samenwerking

Meta Kroon, samen met Jacqueline Smit de grondlegger van De Berkenhof in Kerkenveld, Ansen, Havelte en nu Fort, is blij met de samenwerking. ‘Voordat we het pand kochten, hadden we al in het hoofd zitten met het dorpshuis samen te werken.’ Tempelman: ‘Wij waren absoluut voorstander van de komst van het zorgcentrum. Ik ken Jacqueline al van de basisschool in Schuinesloot toen haar kinderen daar nog opzaten’, vertelt de onderwijzer Tempelman. ‘Dat praat toch wat makkelijker. Vorige week zijn we om de tafel gaan zitten. Wij hebben de ruimte en ook mooi gerenoveerd. We hebben hier biljarten, handwerken, kaarten, bloemschikken, darten en toneelavonden. En in oktober begint Onderons bij de Soep weer.’

Ze verwachten bijvoorbeeld veel van de kookclub, waar kinderen zelf in de keuken van De Snikke koken. ‘Hoe mooi is het als ze hun kookkunsten niet zelf opeten, maar serveren aan de bewoners van de Berkenhof? Ze verzorgen morgen al een High-Tea tijdens onze Burendag’, legt Tempelman uit. Jacqueline Smit en Meta Kroon noemen van hun kant de vieringen van Sinterklaas en Kerstmis, waar ook samen opgetrokken kan worden. ‘We zullen bij alles wat er gebeurt, contact met elkaar onderhouden’, noemt Chris van der Veer, penningmeester van De Snikke. ‘En de activiteiten komen in De Berkenbode te staan’, vult Kroon aan.

Bevolking

Voorzitter Tempelman constateert dat het nieuwe woonzorgcentrum echt leeft onder de bevolking. ‘Een aantal van onze bewoners heeft hier nog op school gezeten’, glimlacht Kroon. ‘Het leuke van Fort is dat op meerdere vlakken wordt samengewerkt, ook met de speeltuin’, aldus Smit.

Vanuit De Snikke wordt er alles aan gedaan om het terrein zo mooi mogelijk te maken. Zo is het grote fietsenhok overgedaan aan Mariët Flinkert van de Kaasboerderij en wordt de schutting met klimop afgebroken, zodat het aanzicht er een stuk op vooruitgaat voor zowel Berkenhof als Snikke.

De Berkenhof Fort heeft zaterdag open huis van 13.00 tot 16.00 uur, maandag komen de eerste bewoners. Zaterdagmorgen steken dorpsbewoners de handen uit de mouwen op Burendag

Reacties