Muziek als verbindende factor met Apollo

De Wijk – Dat muziek verbindt bleek zaterdag maar weer eens tijdens de Tour De Wolden van koninklijke muziekvereniging Apollo uit de Wijk. De jarige vereniging – 120 jaar jong – maakte een rondgang door de gemeente en nodigde de collega-verenigingen nadrukkelijk uit om mee te doen.

Start was in Berghuizen, waar samen met zo’n negentien muzikanten van De Bergklanken bij de gereformeerde kerk werd gespeeld. Daarna ging de bus met Wijker musici verder naar Ruinen, waar de collega’s van Crescendo op de Brink klaarstonden om mee te spelen. De muziekvereniging in Ruinen bracht ruim zestien leden op de been voor het concert van ook hier drie kwartier. In Zuidwolde werd vervolgens bij het gemeentehuis gemusiceerd. Behalve de buslading Apollo-leden, kwamen daar 25 leden van Woudklank uit Zuidwolde en ook nog eens tien leden van Con Amore uit Veeningen.

Grote finale

De grote finale was in de Wijk voor de molen gepland, maar omdat daar de nodige bouwmaterialen lagen vanwege de werkzaamheden aan de Dorpsstraat, werd uitgeweken naar het plein voor de Coop supermarkt. Niet zomaar, want de Coop is wel een goede sponsor van de muziekvereniging in de Wijk. Ook hier werd drie kwartier gespeeld en het was mooi om te zien dat er al ver voor vijf uur mensen bij de molen stonden te wachten op de bus van Apollo. Hier sloten vooral veel leden van Bergklanken aan en een enkele muzikant uit de andere dorpen. Bergklanken was al wel bekend met dit concept van Tour De Wolden, want zelf organiseerde het enkele jaren gelden ook zo’n tocht.

Na afloop was voorzitter Lambert Vos dik tevreden over de middag. Niet alleen waren de weersomstandigheden ideaal, ook de deelname van collega-korpsen was mooi. ‘De sfeer was ook prima, dat is goed voor de onderlinge binding’, zei Vos, vlak voordat hij zich zelf klaarmaakte voor de finale, met zijn bariton. De leden van Apollo waren na het laatste concert wel afgepeigerd; er werd dan ook viermaal drie kwartier gespeeld, in totaal dus drie uur geconcentreerd bezig zijn.

Jeugd Play-Inn

De volgende activiteit van Apollo in dit jubileumjaar is de Jeugd Play-Inn op zaterdag 6 oktober onder leiding van Ivo Kouwenhoven. Hij is in de muziekwereld bepaald geen onbekende. Ivo schrijft en arrangeert muziek voor jeugdorkesten, is zelf dirigent van diverse orkesten en geeft lezingen over jeugdbeleid door het hele land. Ook is hij een veelgevraagde gastdirigent en jurylid voor diverse evenementen waar jeugdige muzikanten bij betrokken zijn. Dankzij zijn enthousiasme en originele manier van werken weet hij menig jeugdlid te motiveren om te blijven studeren. Dat is nu precies de reden waarom Apollo hem gevraagd heeft om de Jeugd Play-Inn te organiseren. Tijdens deze dag wordt er een orkest samengesteld van jeugdige muzikanten uit de regio. Alle leerlingen die minimaal 1 jaar les hebben op een instrument kunnen aanschuiven in het ’Mega jeugdorkest voor één dag’. Er wordt gerepeteerd aan een aantal stukken, er worden (muzikale) spelletjes gedaan. Er is vooral ruimte voor veel (muzikaal) plezier. Een hele dag samen repeteren en aan het eind van de middag een heus concert geven voor alle ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden.

Jongeren kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. De kosten zijn €7,50 per persoon. De Play-Inn wordt gehouden in De Wijk, de thuisbasis van Apollo. Snel aanmelden is aan te bevelen, want vol is vol.

Triple Concert

Een week later geeft Apollo het Triple Concert met medewerking van Popkoor Nameless uit de Wijk/IJhorst en Melody Percussion Band Concordia uit Krimpen aan den IJssel. Dit optreden in Sporthal De Slenken belooft wederom weer een hoogtepunt te worden in de rijke historie van het Slagwerkensemble. Een combinatie tussen melodisch slagwerk en zang, zoals nummers van The Blues Brothers, Normaal, Michael Jackson, filmmuziek en TOTO. De dirigenten van de drie verenigingen zijn ervan overtuigd, dat je dit optreden, met meer dan 75 muzikanten op het podium heel bijzonder wordt.

Reacties