Nieuwe bibliotheek in de Wijk is geopend

De Wijk – Met behulp van een robot is donderdagmiddag de nieuwe bibliotheek in de Wijk officieel geopend. Daarmee heeft het dorp een Drentse primeur, want in de Brede School aan de Postweg is nu een zogeheten vindplaatsbibliotheek gevestigd.

Nieuwe bibliotheek in de Wijk is geopendVoorzitter Wilma Visser van de stichting Bibliotheken De Wolden was enorm blij met het resultaat. ‘U zult wel denken: wat moet ik van een vindplaats denken? Nou, de vindplaats vindt u. Op een vindplaats staan kennis en leren aan de hand van de gevonden voorwerpen centraal, je kunt eraan aflezen wat er vroeger is gebeurd. Hier in de Wijk is ook een vindplaats, waar je ontdekkingen kunt doen, waar je jezelf kunt ontwikkelen en waar je zelf iets kunt ondernemen’, aldus Visser. ‘Lezen, leven en leren, daar gaat het hier om. En ja, je kunt er ook nog gewoon boeken lenen.’

Een vindplaats is een knusse en modern ingerichte schoolbibliotheek. Bevorderen van taal- en leesvaardigheden staan hoog in het vaandel, ook het Taalpunt heeft er een plekje. Er wordt samengewerkt met de andere bewoners van de Brede School, zoals openbare basisschool De Horst en de kinderopvang.

 Technische snufjes

De opening werd verricht door wethouder Mirjam Pauwels, samen met een pratende robot en de twee kinderen die de ‘prijsvraag’ van de bibliotheek hadden gewonnen: Caro Lize Wessels Boer en Thijn Wessels Boer hadden elk op hun eigen manier bedacht hoe de bibliotheek van de toekomst eruit moet komen te zien. Binnen keek vrijwel iedereen zich de ogen uit. De bibliotheek is ruim opgezet, voorzien van veel houtpanelen en de nodige technische snufjes. Er zijn voor kinderen de nodige ontdekspelletjes, er zijn zithoekjes en computers en mensen kunnen nu zonder tussenkomst van medewerkers boeken lenen.

 

Reacties