Boekenzoeker wakkert leesplezier aan op obs Het Groene Hart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Het Groene Hart

Zuidwolde – Kindcentrum Het Groene Hart in Zuidwolde heeft – vermoedelijk als enige basisschool ter wereld – een Boekenzoeker aangesteld. De leerlingen en leerkrachten zijn razend enthousiast over ‘hun’ Boekenzoeker Stella Leenders (48). Er wordt aanzienlijk meer (voor)gelezen.

‘Wat ik zo waardevol vind van onze Boekenzoeker, is dat zij kinderen echt enthousiast maakt om te lezen’, aldus schooldirecteur Jeannet Roos. ‘Ik hou zelf heel erg van lezen en van het gevoel jezelf helemaal te verliezen in een boek. En dat gevoel boort de Boekenzoeker aan. Zij prikkelt de kinderen om te gaan lezen.’ Het Groene Hart in het Drentse Zuidwolde is een Integraal Kindcentrum voor kinderen van nul tot twaalf jaar.

Testperiode

Voor de kinderen van Het Groene Hart is het na een testperiode van drie jaar de gewoonste zaak van de wereld dat er iemand rondloopt met een Pinkeltjeboek op haar hoofd en een Dolfje Weerwolfje-knuffel in haar jaszak. ‘Doordat ik verkleed ben ontstaat er een feestelijke sfeer rondom boeken en lezen’ merkt Leenders. Zij is ervan overtuigd dat alle kinderen wel van lezen houden. ‘Alleen moet het juiste boek op het juiste moment bij het juiste kind terechtkomen.’

Verzamelaar

Als beheerder van de schoolbibliotheek probeert de Boekenzoeker voor alle kinderen, leerkrachten en pedagogisch medewerkers leuke boeken te zoeken. Dit kunnen (voor)leesboeken zijn, maar ook stripboeken, fotoboeken, informatieboeken of prentenboeken. ‘Van een verzamelaar kregen we een doos pop-up boeken. Die zijn enorm populair!’ aldus Leenders die ook de ouders aan het lezen wil krijgen. ‘Zien lezen doet lezen, is mijn ervaring.’ Bij de ingang van de school staat een kastje waar iedereen gratis boeken mag meenemen, neerzetten of ruilen.     

Reacties