Open Monumentendag in De Wolden begint in Echten

Foto: YouTube

Echten – met de overhandiging van een boekje over het beschermd dorpsgezicht van Echten door wethouder Mirjam Pauwels aan gentleman Bert Boer van Tea Time, wordt zaterdagmorgen de Open Monumentendag in De Wolden geopend. Na de opening, die om 10.00 uur plaatsvindt, kan een wandeling door Echten worden gemaakt, onder leiding van een gids.

Het is de start van een dag waar acht Wolder monumenten te bezichtigen zijn. In Echten is dat het Huis te Echten, dat normaal gesproken niet opengesteld is voor publiek. Het is nu nog het terrein van Visio, maar het pand met omliggende tuin staat te koop. Tussen 11.00 en 15.00 uur staan zaterdag de deuren open. Om 13.30 uur is er ook nog een tweede dorpswandeling, die drie kwartier duurt.

Molens

Er zijn deze dag ook drie molens te bezichtigen. In Ruinen De Zaandplatte tussen 9.30 en 16.00 uur, waar de molen bij voldoende wind draait. In de Wijk is de Wieker Meule van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Ook hier is de molenaar aanwezig voor tekst en uitleg. De Meule van Wassens in Zuidwolde, net in het nieuws vanwege de nominatie voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2018, is tussen 10.00 en 17.00 uur open, waar ook een en ander verteld wordt over het restauratieproces.

In Ruinerwold is museumboerderij De Karstenhoeve van 11.00 tot 16.00 uur geopend. In de middag is er tevens een taxatie van oude spullen door de bekende taxateur Enno de Boer uit de Wijk. De spullen kunnen na taxatie ingebracht worden voor de veilig van 6 oktober.

In Ruinen is de Mariakerk tussen 13.00 en 16.00 uur open, vlakbij is ook de oude luchtmachttoren in het bos aan de Ruinerweg 7 te bekijken. Dit overblijfsel van de Koude Oorlog is overigens niet open. Dat is in De Stapel wel Boerderij ‘t Ende, waar in het achterste deel het informatiecentrum van Het Drentse Landschap is gevestigd. Vanaf dit punt zijn twee wandeling door het Reestdal te maken. Net over de Reest is in IJhorst de fraaie kerk te bezichtigen.

Reacties