Met Roger de Groot mee voor een dagje Den Haag

Zuidwolde – Jonge inwoners van Drenthe kunnen zich aanmelden voor een gratis dagje uit naar Den Haag. Op zaterdag 15 september kunnen ze met de bus mee met burgemeester Roger de Groot van De Wolden naar het Prinsjesfestival.

Roger de Groot vertegenwoordigt de provincie Drenthe tijdens de burgemeestersbattle. Twaalf burgemeesters uit alle provincies battelen voor een stem van de jeugd. Ze willen allemaal laten zien dat zij de beste ideeën hebben om jongeren en politiek samen te brengen.
‘Jij mag gratis mee en je krijgt een geheel verzorgde dag naar Den Haag. Je gaat naar één van de mooiste theaters van Den Haag, de dag wordt gepresenteerd door Frits Wester, tussendoor zijn er verschillende muziek en dans optredens en je krijgt een lunch. Tijdens de busreis is er genoeg tijd om mij goed te leren kennen en hem het hemd van het lijf te vragen’, aldus De Groot. De dag is in Theater Diligentia en wordt gepresenteerd door Frits Wester. Naast de battle zijn er tal van andere activiteiten, deelnemers aan de busreis krijgen ook een heerlijke lunch.

Democratie

Prinsjesfestival viert het feest van de democratie, want het is een feest om in een democratie te leven. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag, het nationale evenement op de derde dinsdag van september. Ieder jaar biedt het festival in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Prinsjesfestival wordt mogelijk gemaakt door meer dan 100 vrijwilligers. Samen bedenken en organiseren zij de evenementen waaruit het festival bestaat.

Prinsjesburger

PrinsjesBurger is de nieuwste loot aan de stam van het Prinsjesfestival. Op zaterdag 15 september verzorgen tijdens de grote finale 12 burgemeesters uit 12 provincies een les democratisch burgerschap waar de vonken vanaf vliegen.

Centraal in elke ‘les’ staat vanuit het festivalthema 2018 over burgerbetrokkenheid het mooiste voorbeeld van burgerschap uit de eigen gemeente. Dit voorbeeld moet een kernboodschap bevatten over democratisch burgerschap en een eventueel aan te dragen politieke prioriteit.

De 12 burgemeesters vertegenwoordigen een doorsnee van Nederland. Zij komen zowel uit de grote steden als uit kleinere plattelandsgemeenten. Daardoor ontstaat een breed beeld van wat er in Nederland aan goed burgerschap bestaat.

De lessen van de burgemeesters duren vijf minuten en zijn gericht op het MBO-onderwijs. Een aantal MBO-studenten komt mee naar Den Haag om hun eigen burgemeester te ondersteunen. Een jury van ervaren en bekende democratische burgers zal uiteindelijk het beslissende oordeel vellen. Welke burgemeester neemt op 15 september de PrinsjesBurgerPrijs mee naar huis?

Aanmelden kan via de mail: [email protected]

Reacties