Brummelfestival gaat breder dan alleen blues

Wilco Koster (links) en Geert Emmens zijn er helemaal klaar voor.
Foto: Artizzl Media

Ruinen – De tweede editie van het Brummelfestival in Ruinen wijkt duidelijk af van de première een jaar geleden. De locatie is veranderd: niet meer bij Geert Emmens aan de Pesserveldweg voor de deur, maar aan de Neuzendijk. Misschien nog wel belangrijker: het is niet alleen maar een bluesfestival. ‘Laat dat blues maar weg, we hebben het aanbod van muziek verbreed. En natuurlijk zit daar wel degelijk blues bij’, zegt Wilco Koster.

Samen met Geert Emmens en Gerwin Fieten staat hij weer garant voor de organisatie van het festival, dat vorig jaar in het spoor van de CultuurExplosie het levenslicht zag. Natuurlijk werd geëvalueerd na die eerste editie. Zo vonden bezoekers het jammer dat ze uit twee tenten moesten kiezen en zo niet alle bands konden beluisteren.  ‘Daarom hebben we nu een tent met twee podia, waar de bands om beurten spelen. We hebben ook rust tussenin ingebouwd, waar de dichters en vertellers aan bod komen’, aldus Koster.

De locatie Neuzendijk kwam al snel in beeld toen beek dat de Pesserveldweg vanwege de aanwezigheid van Defensieterrein in de buurt niet meer mocht. ‘Hier is alles voorhanden, stroom, water en een weidse blik over de velden. Dan krijg je nog meer een festivalgevel’, vindt Geert Emmens.

Prachtige dag

De organisatie constateerde ook dat het Brummelfestival teveel als bluesfestival werd gebracht. ‘De blues doen we er zeker niet weg, we hebben vorig jaar een prachtige dag gehad. Zeker na de stress over het weer. Het klaarde op zondag geweldig op’, kijkt Koster terug. Geert Emmens is groot liefhebber van blues. ‘We hebben een goede Cuby-tribute in Electric Blues. Die band brengt ook Drentse blues, de zanger klinkt net als Cuby’, weet Emmens. Kameraad Wilco Koster merkt fijntjes op dat de band vorig jaar in Grolloo speelde in café Hofsteenge en dat mensen met tranen in de ogen zaten te luisteren.

Electric Blues is na Claptunes de tweede band op het hoofdpodium. Claptunes is een coverband van Eric Claptonmuziek. Als afsluiter van het festival is gekozen voor Scotch the Band, een feestband met Schotse en Ierse invloeden, maar die ook Nederlandstalig zingt. ‘Die band heeft ook in Edinburgh op een festival opgetreden, dat zegt genoeg’, glundert Koster.

Open podium

Ook dit jaar is er een open podium waar bands zich voor konden aanmelden. Cave Canem meldde zich aan, de rockband uit de regio, die overigens akoestisch komt spelen. Het Brummelfestival was voor de dames van Wicked Witches aanleiding om een reünieoptreden te verzorgen. De band van alleen maar vrouwen trad aren gelden nog wel eens op, maar ieder ging haars weegs. In Ruinen spelen Leonoor Colenbrander, Hannelore Lok, Jolanda IJmker en Renda van der Klooster weer eens samen. Verder spelen de bands Dynamiek uit Hoogeveen/Hollandscheveld en Band M uit Ommen op het open podium. Daar is ook een plek gereserveerd voor een drietal zangeressen uit Silvolde, jonge meiden die nog zonder bandnaam komen zingen.

Dan zijn er dichters als Sandra Anders uit Assen, Egbert Hovenkamp II uit Assen en een verrassing uit de eigen gemeente De Wolden. Er staan vier foodtrucks en voor kinderen is er het Kinderkwartier, met springkussen, schminkerij en ponyrijden. ‘Wat leuk is, dat is het interactieve theater voor kinderen tot 12 jaar. Kinderen gaan samen een toneelstukje instuderen en dat later zelf opvoeren op het open podium’, vertelt Koster.

De organisatie wordt ondersteund door zo’n vijftig vrijwilligers en hoopt minimaal op de 500 bezoekers die een jaar geleden ook kwamen, maar 750 zou nog mooier zijn. Emmens en Koster benadrukken dat het Brummelfestival kleinschalig blijft. ‘Dan blijft het overzichtelijk en lekker gezellig.’ Er is dit jaar overigens geen voorverkoop, kaarten à 12,50 euro zijn aan de kassa te verkrijgen.

Info via de Facebookpagina van het Brummelfestival.

Reacties