Subsidie voor nieuwe MTB-route van Zuidwolde naar Dwingelderveld

Foto: Artizzl Media

Ruinen – Fietsers in Drenthe kunnen over enige tijd genieten van twee nieuwe fietsroutes in de provincie, nieuwe afstapplaatsen met voorzieningen en fietsarrangementen van hotel naar hotel. Provincie Drenthe stelt subsidie beschikbaar voor vijf fietsprojecten, waaronder de aanleg van en MTB-route door WTC Ruinen vanaf Zuidwolde naar het Dwingelderveld.

‘Het zijn projecten die bijdragen aan de verbetering van het fietsnetwerk in Drenthe en zorgen voor meer beleving langs de fietsroutes. De nieuwe MTB-route tussen Zuidwolde en het Dwingelderveld is daar een mooi voorbeeld van. Langs deze route komen diverse voorzieningen en de route is geschikt voor zowel de beginnende mountainbikers als gevorderden. Daarmee draagt de route bij aan onze ambitie ‘Drenthe de vijfsterren MTB-provincie’ en een provinciebreed MTB-netwerk Drenthe’, aldus gedeputeerde Henk Brink.

Wielertoerclub Ruuinen

De nieuwe MTB-route tussen Zuidwolde en het Dwingelderveld is circa 56 kilometer en wordt aangelegd door Wieler Toerclub Ruinen. Langs de route komen verschillende ‘start en rustpunten’ met onder andere schoonmaakplaatsen en de mogelijkheid om een fiets te huren. Ook zijn er langs- en in de buurt van de route volop mogelijkheden om even ‘op te steken’. De toerclub heeft afspraken met recreatiebedrijven en met duidelijke bewegwijzering op de route kunnen fietsers deze gemakkelijk vinden.

Andere projecten

Verder gaat er provinciaal geld naar een nieuw betonfietspad, nabij theehuis de Bosrand aan de Donderseweg in Norg. Het nieuwe betonfietspad wordt 250 meter lang en 2 meter breed en aan de route komt een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Tevens naar de beleeffietsroutes langs de vijf natuurgebieden in de Kop van Drenthe. Langs de fietsroutes worden de verschillende natuurgebieden verbeeld met vijf houten dieren, waaronder de boommarter in Boswachterij Veenhuizen en de visotter bij de Onlanden. Bij ieder beeld komt een informatiepaneel over het gebied en een robuuste eiken picknickset.

Informatiepanelen

Ook de realisatie van uitkijkpunt ‘de Preekstoel’ nabij het Lieversche- en Oostervoortsche Diep, twee informatiepanelen en vier picknicksets. De informatiepanelen vertellen fietsers het verhaal van de ontstaansgeschiedenis, de herinrichting, beheer en de bijzondere natuurwaarden van het gebied.

De provincie steekt ook geld in de ontwikkeling van een boekingswebsite en arrangementen voor fietsen van hotel naar hotel, inclusief fietsen, bagageservice, fietsroutes en informatie over beleving en horeca langs de routes. Alle hotels in Drenthe kunnen hier aan meedoen.

Subsidieregelingen

De subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Optimaal Fietsnetwerk (regeling fietsinnovatie en -beleving en de regeling infrastructuur) loopt nog tot en met 2019. Sinds 2016 hebben diverse fietsprojecten subsidie ontvangen vanuit de regeling. Voor de resterende periode van de regeling is er van de in totaal €6,75 miljoen nog circa €2,5 miljoen beschikbaar voor fietsprojecten. Aanvragen voor de regeling kunnen het gehele jaar worden ingediend. Meer informatie is te vinden op www.provincie.drenthe.nl/subsidieloket

Reacties