Oldtimerdag Ruinerwold: volle bak in het dorp

Oldtimerdag 2017
Foto: Artizzl media

Ruinerwold – De Oldtimerdag van zaterdag wordt naar verwachting weer bezocht door meer dan 20.000 liefhebbers van oude voertuigen. De teller van het aantal aangemelde deelnemers stond eerder deze week al op 1.200. Vorig jaar meldden zich op het laatste moment nog veel eigenaars van oldtimers aan, zodat de 1.600 werd aangetikt.

De vooruitzichten zijn zonder meer voortreffelijk, zowel qua weer als qua aantallen. ‘Mensen wachten vaak tot het laatste moment voordat ze zich aanmelden’, weet voorzitter Edwin Weide van de stichting Oldtimerdag Ruinerwold. Met ruim 150 vrijwilligers actief op de dag zelf heeft de organisatie alles weer goed op orde. ‘Er melden zich steeds weer nieuwe vrijwilligers aan, ook jongeren, al kunnen er voor zaterdag nog wel wat bij.’ Hij ziet tevens dat de jongeren steeds meer aardigheid krijgen in de oude voertuigen.

De voorzitter spreekt namens alle medebestuursleden en vrijwilligers als hij zegt dat het een hartstikke mooi evenement is. ‘Ze komen van heinde en verre, van Zeeland en Limburg tot Duitsland en België.’ Is met die 1.600 deelnemende voertuigen het plafond bereikt. ‘Ja en nee’, licht Weide toe. ‘Het weiland is nu goed, dan hebben we nog een paar hectares liggen, maar vorig jaar was het weiland nat en konden er niet zoveel deelnemers staan. Het bezoekersaantal is stabiel op ongeveer 20.000, maar er moeten ook niet meer auto’s en bezoekers bij. Dan ontploft Ruinerwold.’

Oldtimerdag 2017.

Laatste moment

Zaterdag staan er weer auto’s vanaf 1900, kunnen 400 tractoren geteld worden en komen ongetwijfeld weer de nodige beauty’s op het laatste moment. ‘Dat hebben we wel eens vaker gehad en dat maakt het ook wel weer een beetje spannend. Het hoort bij dit evenement. Niet alles kan voor 100% in de puntjes geregeld worden, maar de teamleiders van elk blok kunnen overal op inspelen’, bezweert de voorzitter. Een van de bijzonderheden is een oude Amerikaanse brandweerwagen, die onlangs ook te zien was in Ruinen tijdens de eerste avond van het Brinkfestijn.

Er zijn weer verschillende routes uitgestippeld door de regio voor de deelnemers die een toertocht willen rijden. ‘We hebben zes verschillende routes die als basis dienen, maar daar wijken we wel eens vanaf. De auto’s gaan nu richting Meppel, over de parallelweg langs de A32 naar Havelte en via Uffelte en Ruinen weer terug. De tractoren, die als eerst vertrekken, rijden een ronde van maximaal 25 kilometer. Volgens Henk Westerbeek, één van de mensen van het eerste uur, zijn vooral die toertochten het grote pluspunt van de Oldtimerdag in Ruinerwold. ‘Ik spreek meerdere mensen die vooral vanwege die toertochten komen, die mensen vinden het mooi om hun bezit te showen en zijn er trots op’, benadrukt Westerbeek. ‘En verder is het gewoon een gratis laagdrempelig evenement.’

Fietsknooppunten

Nieuw dit jaar is dat de pr-commissie druk is geweest met het toerisme. Zo werd een speciale folder gemaakt van de Oldtimerdag met de fietsknooppunten erop. Deze werd onder vele campings in een straal van 30 kilometer rond Ruinerwold verspreid en zeer positief ontvangen. De organisatie hoopt zo ook de verkeersdruk op het dorp te verlichten, omdat mensen wellicht eerder de fiets pakken.

Deze 26ste editie van de Oldtimerdag vindt plaats zonder hoofdsponsor. ‘Het contract met de vorige sponsors liep vorig jaar af en we zitten nu even zonder. Dat is geen probleem, maar we zoeken wel weer een nieuwe hoofdsponsor die de naam van het bedrijf aan ons evenement wil verbinden’, aldus Edwin Weide.

Reacties