Drukke Burendag in gemeente De Wolden

Je hebt NL Doet, zoals hier wat jaren terug in Zuidwolde de Bremstraat, maar ook de Burendag.
Foto: Artizzl Media
Zuidwolde – Al ruim 200 buurten in Drenthe hebben zich aangemeld voor Burendag. Voor de dertiende editie zijn in het hele land al bijna 5.000 activiteiten aangemeld. Het aantal in de gemeente De Wolden bedraagt nu bijna twintig.
Met nog anderhalve maand te gaan is het goed mogelijk dat het recordaantal van 2017 (bijna 6.000 deelnemende buurten) verbroken gaat worden. In 97% van de Nederlandse gemeenten worden Burendagactiviteiten georganiseerd. Slechts in elf gemeenten zijn er nog geen activiteiten aangemeld. Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren Burendag jaarlijks op de vierde zaterdag van september, die dit jaar op 22 september valt.

De Wolden

In de gemeente De Wolden zijn vele activiteiten aangemeld. In Koekange wordt tussen 10.00 en 15.00 uur vanuit het dorpshuis van alles aangepakt. In Koekangerveld tussen 9.00 en 15.00 uur werken aan het parkje rond het dorpshuis, van 9.00 tot 15.00 uur is er een onderhouds- en plantdag bij het Struunpad. In Echten worden tussen 9.00 en 18.00 uur allerlei klussen aangepakt, bij de openbare daltonschool ’t Echtenest wordt tussen 10.00 en 14.00 uur gewerkt aan schoolplein en trapveldje.
In Zuidwolde wordt op vier dagen aan Burendag gedaan. Bij het Tonckenshuys worden tussen 10.00 en 16.00 uur bloembakken geplaatst bij de besloten tuin voor de ouderen. Speeltuin Middelveen wordt tussen 13.00 en 17.00 uur onderhouden en aan de Bremstraat is tussen 10.00 en 22.00 uur een kennismakingsdag voor de hele buurt. In de manege aan de Oosterweg is van 8.00 tot 18.00 uur een spel- en doedag met ook Bixiekids.
In Fort worden tussen 10.00 en 15.00 uur werkzaamheden rond dorpshuis De Snikke uitgevoerd. tevens is er aan Fort 50 een activiteit Sportief en Schoon Fort. In Veeningen wordt het jubileum van dorpshuis Markehuus gevierd van 12.00 tot 18.00 uur, er wordt ook aan de tuin gewerkt. In en om de school is de activiteit Heel Veeningen Creatief.
In de Wijk is in de Molenstraat een spelletjesmiddag vanaf 14.00 uur. Ruinerwold fleurt vanaf 14.00 uur de veldjes rond de Bosmaweg op. In Ruinen is in dorpshuis ’t Neie Punt een gezellige ochtend tussen 10.00 en 12.00 uur, met nadruk voor jong en oud. aan de Kampweg 11 wordt een grote wipwap geplaatst (10.00-12.00 uur).  Aan de Russenmaat wordt een bankje geplaatst. Ansen tenslotte houdt op zondag 23 september een fietstocht tussen 14.00 en 17.00 uur.

Veel budget

De organisatoren kunnen nu al zeggen dat de animo nog groter is dan vorig jaar. Dat blijkt uit het feit dat het budget dat beschikbaar is voor Burendagactiviteiten al volledig is aangevraagd. Daarom is het vanaf nu niet meer mogelijk om geld aan te vragen voor een activiteit. Het is nog wel mogelijk om een Burendagpakket aan te vragen via www.burendag.nl. Hier zijn ook tips en tools te vinden om er een onvergetelijke dag van te maken. Ieder jaar kunnen deelnemende buurten een bedrag tot 400 euro aanvragen bij het Oranje Fonds voor hun Burendagactiviteit. Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage moet de activiteit ervoor zorgen dat buren met elkaar in verbinding komen.

Gezelliger en socialer

Organisatoren Douwe Egberts en Oranje Fonds hebben Burendag in het leven geroepen om buren dichter bij elkaar te brengen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Jaarlijks komen mensen in duizenden buurten bijeen om met elkaar iets voor de buurt te doen. Ze knappen bijvoorbeeld de straat op, leggen een buurtmoestuin aan of komen onder het genot van een kop koffie met elkaar in gesprek.

Steuntje in de rug

Dit jaar gaan de organisatoren een aantal buurten een steuntje in de rug bieden. In buurten waar weinig verbinding is en het de buurt niet zelf lukt een Burendag van de grond te krijgen, gaan Oranje Fonds en Douwe Egberts een Burendagactiviteit organiseren. Als dit een succes blijkt, nemen de organisatoren die rol de komende jaren in meer buurten op zich. De buurten waar de speciale aandacht naar uit gaat, worden geselecteerd op basis van onderzoek naar verbinding in de buurt.

1 miljoen mensen

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al ruim 31.000 burendagactiviteiten. Jaarlijks doen inmiddels ruim 1 miljoen mensen mee. Buren kunnen via www.burendag.nl een Burendagpakket aanvragen. Dit kan tot 1 september of zo lang de voorraad strekt.

Reacties