WK Dog Dance in Ruinerwold is geopend

Ruinerwold – Het wereldkampioenschap Dog Dance in Ruinerwold is gisteravond officieel van start gegaan. In de sporthal van de Buddingehof in Ruinerwold liepen vertegenwoordigers van dertien landen met hun honden en uiteraard de vlag van hun land, de arena binnen.

Het is voor het eerst in de historie dat het WK in Nederland plaatsvindt. Dat voor Ruinerwold is gekozen, is voor een deel toeval. ‘Het WK zou eerst in augustus tijdens de World Dog Show worden gehouden, maar daar was geen plek voor dit evenement. Toen moesten we in allerijl op zoek gaan naar een andere locatie’, legt André de Jong, voorzitter van de Nederlandse Dog Dance Bond uit. Omdat al eerder nationale kampioenschappen in Ruinerwold werden gehouden, was het dorpshuis al snel in het vizier.

Bezoekers

Het WK vindt tot en met zondag plaats, bezoekers hebben voor 5 euro per dag toegang om de honden met enthousiasme hun kunsten te zien vertonen. De volgende landen zijn aanwezig: België, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Nederland, Slowakije, Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Finland, Noorwegen, Italië en Rusland. De deelnemers verblijven her en der in de regio in hotels en Bed en Breakfasts.

Hondensport

Ondanks dat Dog Dance al ruim 10 jaar in Nederland wordt beoefend, is het nog maar kort gereglementeerd als hondensport onder de FCI. FCI is een overkoepeld orgaan, dat de verschillende hondensporten onder zich heeft om zo wereldwijd 1 vaste richtlijn hanteert. ‘Na Rusland en Duitsland zijn wij het derde land dat het Wereld Kampioenschap Dog Dance mag gaan organiseren. Na vele gesprekken en onderhandelingen was het in januari dit jaar een feit en konden wij (Nederlandse Dog Dance Bond) beginnen met de organisatie, aldus De Jong.

Dogdance is er in twee divisies, Heelwork To Music en Freestyle. Bij Heelwork to Music draait het vooral om volgen. De hond volgt de handler in ongeveer 10 verschillende posities ten opzichte van de Handler. Wanneer de hond van de ene positie, naar een andere positie gaat, mag dit door middel van een Freestyle oefening, om zo de dans een vloeiend geheel te laten worden.
Vergelijk Heelwork to Music met stijldansen voor mensen, dan is het idee redelijk duidelijk.
Freestyle is eigenlijk alles wat Heelwork niet is. De hond mag op afstand werken, is niet verplicht aan posities en variaties zijn veelal groter dan bij Heelwork. Freestyle kan je meer vergelijken met bijvoorbeeld de Latin dansen bij mensen. Het is allemaal losser, niet te dicht bij de handler en hierdoor vaak met meer “swing”.

Programma

Vrijdag 20 juli is de wedstrijddag voor de Heelwork to music (HTM). Zaterdag 21 juli is de wedstrijddag voor de Freestyle. Dan uiteindelijk is op zondag 22 juli de Finaledag. De 10 beste van de HTM en de 10 beste van de Freestyle zullen dan nog eenmaal hun routine laten zien voor de jury en het publiek. Aan het einde van de finale wordt uiteindelijk duidelijk wie zich wereldkampioen 2018 HTM mag noemen en wie wereldkampioen 2018 Freestyle.

Info: www.wcdogdance2018.com

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen