Aantal WW-uitkeringen neemt in Drenthe fors af

Foto:

Assen – Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe neemt in juni opnieuw fors af. De aanhoudende daling van de WW zorgt op steeds meer plekken voor moeilijk vervulbare vacatures. Werkgevers zoeken naar manieren om vacatures toch vervuld te krijgen en kiezen daarbij vaker voor scholing van werkzoekenden.

Eind juni telde Drenthe 9.000 WW-uitkeringen. Dat is 3,6% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in juni af met 822 uitkeringen (-8,4%). In juni daalde de WW vooral in uitzendbureaus, bouw en handel. Ook de WW in seizoensgevoelige sectoren als landbouw en horeca nam fors af. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Drenthe 27,5% (3.408) minder WW-uitkeringen. In de bijlage een uitsplitsing van de WW naar gemeenten en sectoren.

Personeelstekorten

Aanhoudende economische groei en daling van de WW zorgen voor meer openstaande vacatures. Eind eerste kwartaal 2018 stonden in Drenthe 4.500 vacatures open, 40% meer dan een jaar geleden. In steeds meer sectoren en beroepen zijn vacatures moeilijk vervulbaar en leiden ze tot personeelstekorten. Waar er een paar jaar geleden vooral tekorten waren in techniek en ICT, ontstaat de krapte nu in diverse richtingen. Werkgevers in Drenthe zoeken vooral vakmensen. Van vrachtwagenchauffeurs, hoveniers en inkopers tot verzorgenden, verpleegkundigen, restaurantkoks en medewerkers bediening in de horeca. In de techniek is er op alle niveaus een tekort aan personeel. Van bouwvakkers, loodgieters, elektriciens en monteurs tot werkvoorbereiders en ingenieurs werktuigbouw. In sommige richtingen blijft de krapte beperkt tot hbo- en wo-opgeleiden. Zo is er in veel sectoren een tekort aan ICT’ers, zoals programmeurs, helpdeskmedewerkers en ontwerpers en analisten van ICT-systemen.

Oplossingsrichting

Werkgevers zoeken naar manieren om vacatures toch vervuld te krijgen. Door intensiever te werven of de functie-eisen en arbeidsvoorwaarden aan te passen, is de oplossing soms snel gevonden. Werkgevers die gaan voor structurele oplossingen kunnen een beroep doen op nieuw talent van binnen of buiten de organisatie. Veel werkzoekenden zijn niet één-op-één geschikt voor de openstaande vacatures. Vaak is scholing noodzakelijk.

Samen met KANS! heeft UWV in drie maanden 19 werkzoekenden (WW en WWB en WAJONG) opgeleid tot KCC medewerker. De deelnemers hebben na het ontvangen van het certificaat allemaal een betaalde baan gevonden! De grootste groep is uitgestroomd naar de NUON en daar gaan ze ook verder als één groep. De overige deelnemers zijn onder andere uitgestroomd naar Wehkamp en IKEA.

Afname WW

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juni uit op 287.945. Dat is 3,2% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 300.940. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 4,3% (-12.995). Alle provincies laten in juni een daling van het WW-bestand zien. De sterkste daling ten opzichte van vorige maand hebben Drenthe en Friesland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen