Inzameling PMD-afval De Wolden gaat de goede kant op

Aan afval valt geld te verdienen, als iedereen het goed scheidt.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – De hoeveelheid vervuilde PMD-containers in de gemeente De Wolden is enorm teruggelopen. Vorig jaar werd de helft van de door De Wolden in Wijster aangeboden hoeveelheid PMD-afval afgekeurd, nu is 94% goed, zo liet wethouder Jan van ’t Zand tevreden weten. Het betekent tevens dat De Wolden geen geld meer verliest, want op jaarbasis betekent dit een voordeel van anderhalve ton.

Begin dit jaar gingen alle alarmbellen in De Wolden nog af, toen bleek dat een aantal inwoners niet echt in de gaten had hoe om te gaan met de PMD-container. In deze kliko met oranje deksel hoort plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken. Vorig jaar werd zelfs medisch afval in de containers gevonden. ‘Dat mag niet eens in het restafval.’ Teveel stoorstoffen, noemde Van ’t Zand dat dinsdag tijdens de persconferentie. ‘We scheiden uitstekend in De Wolden, we waren vorig jaar koploper in De Wolden met 76% afvalscheiding. Het doel voor 2020 was 75% en dat hebben we dus nu al gehaald.’

Goede kant

De wethouder legde uit dat de gemeente voor restafval, dus ook de afgekeurde containers, 55 euro per ton moet betalen. ‘Terwijl we voor goede PMD-afval juist een opbrengst hebben. Nu zien we dat het de goede kant opgaat. Mede door alle publiciteit begin dit jaar. In het tweede kwartaal hebben we 251 ton ingezameld, waarvan 236 ton goedgekeurd werd. In financiële zin worden we daar voor beloond.’ Van ’t Zand liet weten dat er nog geen boetes uit zijn gedeeld. ‘Daar zijn we niet zo van.’ Dat wil niet zeggen dat er in de toekomst geen boetes worden uitgedeeld.

Reacties