Zomer-verrassingstas voor kinderen in De Wolden

Foto: Bibliotheek

Zuidwolde – Met een speciale zomer-verrassingstas wil de bibliotheek het ‘vakantielezen’ bij kinderen op de basisschool stimuleren. Leraren noemen het de vakantiedip: kinderen vertonen na de vakantie vaak een grote terugval in leesontwikkeling als ze in de zomervakantie geen boek(en) lezen. Uit onderzoek blijkt dat ze wel 1 à 2 leesniveaus kunnen terugvallen. Een vakantiedip kan worden voorkomen wanneer kinderen ook in de zomervakantie af en toe een boek lezen.

Voor de zomervakantie delen de bibliotheken in de gemeente De Wolden zomer-verrassingstassen uit aan kinderen van groep 3 t/m 8. In de tas zitten boeken die de bibliotheek speciaal per kind heeft uitgezocht. Van tevoren konden de kinderen of hun ouders op een formulier hun leesvoorkeuren aangeven. Zo kan ieder kind met een tas vol ‘verrassingsboeken’ de vakantie beginnen. Als de boeken uit zijn, mogen de kinderen ze in de bibliotheek ruilen voor nieuwe.

Proefabonnement

Ook voor de ouders heeft de bibliotheek een leuke actie. In de tas zit een bon waarmee ze drie maanden gratis lid kunnen worden van de bibliotheek. Zo kunnen de ouders ontdekken wat de bibliotheek ze allemaal te bieden heeft. Na drie maanden krijgen ze de mogelijkheid om lid te blijven. Zo profiteren ze niet alleen zelf van de bibliotheek, maar kunnen ze ook het lezen bij hun kinderen blijven stimuleren.

Lezen in vakantie

Kinderen kunnen in de vakantie altijd in de Drentse bibliotheken terecht om boeken te lenen. Het lidmaatschap van de bibliotheek is tot 19 jaar gratis. Voor wie leest op de tablet of smartphone, is er de app ‘VakantieBieb’ met een aantrekkelijke selectie jeugdboeken. Deze e-books zijn tussen 1 juli en 31 augustus gratis te downloaden. Meer informatie op http://www.vakantiebieb.nl.

Reacties