Popkoor Just Fun weer grootverdiener in Drenthe

Foto:

Zuidwolde – In Drenthe hebben collectanten 18.865,80 euro opgehaald tijdens de landelijke Oranje Fonds Collecte. In totaal leverde de collecte dit jaar 558.390,95 euro op. 953 organisaties uit heel het land hebben deelgenomen aan de collecteweek die van 22 tot en met 26 mei gehouden werd. De organisatie die in Drenthe het meeste geld wist in te zamelen is voor het derde jaar op rij Popkoor Just Fun uit Zuidwolde. Zij wisten 1.367,23 euro bij elkaar te collecteren om iets extra’s te kunnen doen voor hun vrijwilligers.

De hoogste opbrengst werd dit jaar ingezameld door educatietuin De Heimanshof uit Hoofddorp. Zij haalden maar liefst 3.707,47 euro op. De collectanten leverden het opgehaalde collectegeld in bij een RegioBank in de buurt. Zij zorgden vervolgens voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.

Gulste provincie

De gulste provincie is voor het tweede jaar op rij Friesland met gemiddeld 0,27 euro per bereikte voordeur. Ook de Overijsselaren en Zeeuwen hebben gul gegeven. In die provincies werd respectievelijk gemiddeld 0,24 euro en 0,23 euro per bereikte voordeur opgehaald. Hoewel in Zuid-Holland in totaal het meeste geld werd opgehaald (110.195,68 euro), scoort de provincie net als vorig jaar het laagst als we kijken naar relatieve cijfers. Er werd gemiddeld per bereikte voordeur wel meer opgehaald dan in 2017: 0,17 euro in plaats van 0,14 euro. In Drenthe haalden de collectanten gemiddeld 0,21 euro per bereikte voordeur op.

Koggenland

Noord-Holland levert niet alleen de organisatie met de hoogste opbrengst, maar ook de vrijgevigste gemeente. In Koggenland gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 1,64 euro. Dat is fors meer dan in de gemeenten die op een gezamenlijke tweede plek staan. In het Overijsselse Olst-Wijhe en het Gelderse Wijchen gaven mensen gemiddeld 1,09 euro aan de collectant. De vrijgevigste gemeente van Drenthe is Tynaarlo. Daar kregen de collectanten gemiddeld 0,50 euro per bereikte voordeur.

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “De duizenden collectanten laten zien dat je samen heel veel kunt bereiken. Dankzij hun inzet kunnen we tal van projecten steunen. En zo worden mensen uit de eenzaamheid of uit de armoede gehaald, voelen nieuwe Nederlanders zich welkom, en kunnen mensen met een beperking gewoon meedoen in de samenleving. Ik ben alle deelnemers aan de collecte ongelooflijk dankbaar.”

Collecte
Het was de vierde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseerde. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling. Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het geldtransport op zich. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Reacties