Film ‘De Gouden Jaren’ in het Drents Archief

Assen – In het Drents Archief draait in de maanden juli en augustus een gratis film met de mooiste beelden uit de Drentse dorpsfilms. De films, traditioneel geschoten in de jaren ‘50 en ‘60, zorgen voor een feest van herkenning. Het platteland maakte in die tijd grote veranderingen door, wat duidelijk te zien is aan de komst van de tractor, de mechanisatie van de landbouw en de eerste nieuwbouwwijken.

Kleine winkeltjes, de melkboer en de bakker op de fiets maken plaats voor de eerste supermarkten. Vele Drentse dorpen en diens inwoners maken hun opwachting in de film. Hét handelsmerk van de films was dan ook ‘iedereen is een filmster’. Niet alleen de burgemeester en de middenstand, maar juist ook huisvrouwen, arbeiders en kinderen komen al zwaaiend in beeld. De film is dagelijks en doorlopend te zien tijdens openingstijden: dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur. De toegang is gratis.

Bokje springen

De drijvende kracht achter de dorpsfilms was zakenman Adolfs (1917-1977) uit Enschede. In 1947 vatte hij samen met de Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen het plan op, om met filmopnamen geld te verdienen voor de vele muziekverenigingen die tijdens de oorlog beroofd waren van uniformen en muziekinstrumenten. In totaal heeft hij wel 100 dorpsfilms in Drenthe gemaakt. De opzet van de films zou altijd hetzelfde blijven. Eerst legde de filmploeg het gemeentehuis, de burgemeester en het personeel vast, gevolgd door de scholen met leerlingen en karakteristieke en pittoreske beelden van de plaats en omgeving. In elk dorp zie je de meester bokje springen op het schoolplein. Tot slot werd het bruisend verenigingsleven in beeld gebracht; het koor en de muziekvereniging maar ook de gymnastiekvereniging komen aan bod tijdens de grote optocht.

‘De Gouden Jaren’ is van dinsdag 3 juli t/m vrijdag 31 augustus 2018 tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De film duurt ongeveer 45 minuten en de toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur. Het Drents Archief zit aan de Brink 4, ingang Museumlaantje, in Assen.

Reacties