Start aanleg snel internet in buitengebied van Hoogeveen

Foto: Gemeente Hoogeveen

Hoogeveen – De werkzaamheden voor de aanleg van snel internet in het hele buitengebied van de gemeente Hoogeveen zijn van start gegaan. Vrijdagmiddag  waren wethouder Jan Steenbergen van de gemeente Hoogeveen en directeur Eddy Veenstra van RE-NET aanwezig bij de plaatsing van het eerste verdeelstation, van waaruit de glasvezelkabels naar de woningen gaan.

De provincie Drenthe heeft voor de aanleg aan RE-NET een lening van 4 miljoen euro verleend. Met gemeente Hoogeveen is een convenant gesloten over onder andere graafdiepte en vergunningen. Met dank aan de inzet van de lokale bewonersinitiatieven heeft meer dan voldoende inwoners aangegeven gebruik te willen maken van deze glasvezelvoorziening. In totaal hebben ruim 1.300 adressen een glasvezelabonnement afgesloten. Het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hoogeveen biedt voor ruim 2.500 adressen de mogelijkheid om aangesloten te worden op het netwerk, mits zij een abonnement hebben afgesloten. Naar verwachting zal de aanleg door Van Gelder Telecom een jaar in beslag nemen.

Snel internet

Snel internet is van belang voor de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van Drenthe. Gedeputeerde Henk Jumelet is blij dat de eerste schop nu de grond in is: “Dit is wederom een mooi voorbeeld van hoe een groot aantal bewoners zich enthousiast inzet voor de leefbaarheid in hun woonomgeving. Eerst al door huis-aan-huis de interesse te peilen voor snel internet. Daarna door een geschikte partij te vinden die de aanleg op zich neemt. En met als resultaat een snelle start van de aanleg!”. Wethouder Jan Steenbergen vult aan: “Bedrijven en inwoners in het buitengebied, en ook in de kernen, hebben goede verbinding nodig om mee te kunnen en blijven gaan met de ontwikkelingen in de toekomst. Met glasvezel haal je de modernste technologie met een enorme capaciteit in huis”.

Directeur RE-NET Eddy Veenstra beaamt dat: “Glasvezel en snel internet brengen de toekomst dichterbij en zijn ontzettend belangrijk voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling van een gebied. Eigenlijk is snel internet zo langzamerhand een nutsvoorziening net zoals gas en/of elektriciteit”. Ook industrieterreinen op de glasvezel Op industrieterrein De Wieken en Buitenvaart is RENDO ParkNed, samen met een aantal lokale telecom en ICT –partners, bezig met een voorbereidende vraagbundeling om een glasvezelnetwerk te kunnen realiseren.

Reacties