Ruinen krijgt een zonnedak op de sporthal

De werkgroepleden, van links naar rechts Johan Laarman, Henk Vrijhof, Emmy Pieterson, Suzan Glazenborg voor de sporthal in Ruinen.
De werkgroepleden, van links naar rechts Johan Laarman, Henk Vrijhof, Emmy Pieterson, Suzan Glazenborg voor de sporthal in Ruinen.
Foto: Ruinen Duurzaam

Ruinen – Sporthal De Marse in Ruinen krijgt ene extra functie: er worden in eerste instantie 115 zonnepanelen op geplaatst. “We maken nu echte stappen om het zonnedak te realiseren”, zegt Suzan Glazenborg van de werkgroep Duurzaam Ruinen enthousiast.

“Er is een groep van acht serieuze deelnemers om gezamenlijk 115 zonnepanelen te gaan plaatsen op het dak van sporthal De Marse in Ruinen. Op dit dak gaan we onder de naam ‘Zonnedak De Marse’, collectief duurzame stroom opwekken. Daarbij maken we gebruik van de aantrekkelijke postcoderoosregeling, waarmee je gegarandeerd 15 jaar lang de belasting op de energie die je verbruikt, weer terugkrijgt.”

Leverancier

“Voordat de panelen geplaatst worden, moeten we een coöperatie oprichten en een leverancier van de panelen selecteren. Daarvoor hebben we een kleine projectgroep opgericht, die wordt bijgestaan door deskundige Klaas Dolsma van het Drents Energieloket. Er komt nogal wat kijken bij het realiseren van een Postcoderoosproject, dus is het geen overbodige luxe om ons door een deskundige te laten bijstaan. Gelukkig heeft het Drents Energieloket hiervoor subsidie verstrekt”, aldus Henk Vrijhof, die namens Duurzaam Ruinen deel uitmaakt van de projectgroep. “Maar als alles een beetje meezit, kunnen we na de zomer duurzame stroom gaan leveren!”

Meedoen kan nog

“Voor wie overweegt om mee te doen: dat kan nog! Op het dak kunnen we zo’n 200 panelen kwijt. En voor mensen die hiervoor niet direct geld beschikbaar hebben: er zijn mogelijk­heden tot wel 100% financiering!
Informatie is te verkrijgen via [email protected]

Het Zonnedak De Marse is het eerste project van de werkgroep Duurzaam Ruinen.  “We oriënteren ons nu op vervolgprojecten”, zegt Suzan Glazenborg. “Er gebeurt veel op dit gebied. Denk maar aan de operatie ‘van het Groninger gas af’ en aan de ontwikkeling van warmtepompen. Het doel van de werkgroep is om samen met mede-inwoners de energietransitie dichterbij te brengen. We willen dat zo doen dat iedereen aan kan haken. Met energieregisseur Bert Scheper van gemeente De Wolden zijn we al in gesprek hoe we als gemeente en als werkgroep gezamenlijk kunnen optrekken. We hebben hierin een gezamenlijk belang.  Na de zomer komen we met nieuwe acties om Ruinen verder te verduurzamen. Blijf ons daarom de komende tijd goed in de gaten houden!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen