Diamanten huwelijksfeest voor echtpaar Venemann op Fort

Felicitaties van burgemeester Roger de Groot voor Femmie en Anno Venemann.
Foto: Artizzl Media

Fort – Anno en Femmie Venemann waren woensdag 60 jaar getrouwd en dat mocht iedereen weten. De kinderen hadden een mooie boog gemakt,  de buurt creëerde een groen hart naast met de cijfers 60. Voor de jubilarissen werd het een mooie dag, die zondag nog een vervolg krijgt met een feest in De Molenhoeve.

De 79-jarige Femmie de Groot komt van de Meeuwenweg, ook Fort, de twee jaar oudere Anno van de Verbindingsweg bij Kerkenveld. Met Pasen 1957 leerden ze elkaar kennen in toenmalig Café Beugeling in Zuidwolde. Anno had Femmie zien en horen zingen en was wel gecharmeerd van deze muzikale jongedame. Twee jaar later trouwden ze en een half jaar woonden ze bij haar ouders in. ‘In maart 1959 zijn we hier komen wonen’, weet Femmie nog heel goed.

Woninkje

Het was een wit landarbeiderswoninkje dat ze konden kopen, in 1964 werd het verbouwd: er werd slim een huis overheen gebouwd. In de beginjaren was er alleen elektriciteit. ‘Water moesten we bij de buren halen, er was een put van 4,5 meter diepte, maar daar zat geen water in. Zo droog was het toen’, bezweert Anno. Het werd steeds comfortabeler op de hoek Drogtweg. Ze kregen drie kinderen en acht kleinkinderen. Er is bovendien een eerste achterkleinkind op komst.

De kinderen wonen mooi in de buurt, maar Anno en Femmie kunnen zich best redden. Anno is de man van de sierkippen, grote Barnevelders. In 1992 werd hij zelfs Europees kampioen met een collectie hoenders, nog steeds is de familie er trots op. Met veertig kippen komen er steeds weer zo’n twintig hanen bij, de hele familie profiteert ervan mee. ‘De hanen gaan dan op wintersport’, grapt Anno over de vrieskist waarin de dieren dan uiteindelijk terechtkomen. ‘Onze eigen kippen zijn veel lekkerder dan die uit de supermarkt’, weet Femmie zeker.

De tuin is ook een grote hobby van Anno, zijn vrouw mag graag handwerken en zingen. Samen genieten ze van de natuur om hun huis, waar allerlei dieren zich laten zien. Tot aan de vele vossen die het op de kippen voorzien hebben, maar dankzij de overdekte ren niet scoren. 

Reacties