Schaapskooi Ruinen en De Twingel winnende ontwerpen

Lammetjesdag afgelast.
Foto: Artizzl Media

Assen – Brede school De Twingel in Dwingeloo en de schaapskooi van Ruinen zijn de winnaars van de Drentse Architectuurprijs 2018. Zaterdag werd bekendgemaakt dat de vakjury heeft gekozen voor het ontwerp van De Twingel en de publieksjury voor de schaapskooi.

De schaapskooi in Ruinen is een ontwerp van Architectenburo Van Ruth bv uit Dwingeloo. Hoewel de naam anders doet vermoeden, staat ook het winnend ontwerp van de publieksprijs op Westervelds grondgebied. Voor de publieksprijs waren 32 projecten genomineerd, waarvan zes in Westerveld: het informatiecentrum in de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld, brede school De Twingel in Dwingeloo, de nieuwe koloniewoningen in Frederiksoord, een bijzondere woning aan het Holtien in Dwingeloo, het Globetheater in Diever en de schaapskooi Ruinen. Van het informatiecentrum en De Twingel is gemeente Westerveld de opdrachtgever.

Schaapskooi

De schaapskooi van Ruinen werd eerder dit voorjaar officieel geopend. De oude kooi werd helemaal gerestaureerd en er werd een nieuwe kooi naast gebouwd, alsmede een informatiecentrum waar ook vergaderruimte is gecreëerd. De kooi is eigendom van stichting Het Drentse Heideschaap.

De Twingel

Op 30 september 2016 was de officiële opening van De Twingel die onderdak biedt aan OBS Burgemeester W.A. Storkschool, CBS de Fontein en kinderopvang Kaka. In december 2013 koos het college van B&W voor architectenbureau De Zwarte Hond uit Groningen voor het ontwerpen van dit gebouw, op voordracht van een jury waarin de toen bekende gebruikers in vertegenwoordigd waren. In juni 2014 werd het voorlopig ontwerp gepresenteerd.

 

Reacties