Duurzaam wonen ervaren tijdens een thematour in Ruinerwold

Foto: DZHR

Ruinerwold – Op zaterdag 9 juni is de thematour ‘Woning uit 1850 duurzaam isoleren’ in Ruinerwold. Familie De Noo laat tijdens een rondleiding zien hoe hun woning zo duurzaam mogelijk gerenoveerd wordt. De authentieke delen van de woning blijven behouden. Er is plek voor 12 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over isoleren, energie besparen en opwekken.

De familie De Noo laat zien dat een lage energierekening in een oud huis mogelijk is: “Deze authentieke oude woning kan nooit volledig energieneutraal worden, want dan zul je concessies moeten doen aan de buitenkant. Maar wij willen vooral laten zien dat je wel heel duurzaam kunt verbouwen en veel winst kunt behalen door duurzaam te isoleren.”
Op de muren, de kelders en de bedsteewand na is de gehele woning opnieuw opgebouwd. De heteluchtverwarming wordt vervangen door een warmtepomp, daardoor is de woning geheel aardgasvrij. Er is gebruik gemaakt van duurzaam isolatiemateriaal voor de muren en het dak.
De thematour vindt plaats op zaterdag 9 juni om 10.00 uur in Ruinerwold. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich inschrijven via
www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Thematours in Drenthe
Deelnemers helpen graag anderen op weg: “Mooi om ervaringen te delen met mensen die geïnteresseerd zijn.” De thematours geven bezoekers een duidelijk beeld van de duurzame mogelijkheden. “We werden gastvrij ontvangen en hebben veel maatregelen gezien,” vertelt een enthousiaste bezoeker. De ervaringen bieden veel interessante informatie om zelf ook aan de slag te gaan met duurzaamheid.

In samenwerking met de provincie Drenthe organiseert de Duurzame Huizen Route meerdere thematours over warmtepompen en aardgasvrij wonen. Op 1 juni geeft familie Streutker een rondleiding in hun nieuwgebouwde woning. In Winde laat familie Boskma op 9 juni zien hoe zij de woning verwarmen met een horizontale warmtepomp met bodembron. In Hoogeveen opent familie Liefers op 9 juni hun deuren voor bezoekers.

Verkiezing duurzaamste huis
Huiseigenaren weten steeds mooiere voorbeelden te realiseren met het verduurzamen van hun woning. Daarom organiseert de Duurzame Huizen Route in het najaar voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest innovatie duurzaam huis van Nederland 2018’.

Reacties