Informatie rond 112 App misleidend

https://youtu.be/9OlKVjJimiM

 

Geen vervanging 112

Bij noodgevallen kan sinds vandaag gebruik gemaakt worden van een gratis app SOS Alarm. Met 1 druk op de knop worden dan lokale (vrijwillige) hulpverleners gewaarschuwd. Ook kan de meldkamer gewaarschuwd worden. Volgens met ministerie van Veiligheid en Justitie blijt ‘ouderwets’ bellen met 112 beter.

112-app-16x9-192x108

De bewuste is uitgebracht door de stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst. De app is bedoeld voor hulpverleneners en ‘gewone’ burgers. Maar het op deze manier alarmeren van de meldkamer voegt niets toe aan de manier waarop een ‘normaal’ telefoontje met het noodnummer tot stand komt, legt woordvoerder Edmond Messchaert van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit.
‘De app maakt niet rechtstreeks verbinding met de landelijke meldkamer, en ook niet met een regionale. Het is eigenlijk niet meer dan een simpele belknop die automatisch doorschakelt naar het nummer 112. Een rechtstreekse koppeling met de meldkamer is momenteel technisch helemaal niet mogelijk en bovendien niet toegestaan volgens de privacywet.’De app biedt ook de mogelijkheid om foto’s en een omschrijving van het ongeval te sturen, maar de centralist krijgt die niet te zien, aldus Messchaert. ‘Gewoon bellen met 112 verdient de voorkeur. Dat is een betrouwbare, rechtstreekse verbinding met de meldkamer. Je bent dan niet afhankelijk van je provider. Bovendien is het sneller, want de app moet je eerst openen, en vervolgens moet je nog weer ergens op drukken.’
sosalarm-001

Sympathiek

Maar daarom is de app nog niet nutteloos.

Messchaert: ‘Het is een sympathieke burger-app die lokale hulpverleners snel kan lokaliseren. Maar daar zijn er wel meer van. Het is in elk geval niet het alternatief voor 112 dat het pretendeert te zijn.’

De presentatie is dus misleidend maar goede bedoelingen zijn er duidelijk wel. De app kan wel nuttig zijn. SOS ALARM brengt hulpverleners en mensen in nood snel bij elkaar. Hulpverleners die zich hebben aangemeld om in noodsituaties te helpen krijgen een ‘pushbericht’ van een melding die binnen een straal van één kilometer is gedaan, zodat zij snel de eerste hulp kunnen verlenen.

Op dit moment zijn er 33.000 hulpverleners verspreid over het hele land bij het initiatief betrokken, waaronder ook artsen. Conclusie: SOS ALARM is zeker niet nutteloos. Maar wel eerst 112 bellen.

De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android-smartphones. Een versie voor Windows Phone is nog in de maak en moet over enkele weken verschijnen.

  Afbeelding_SOS_ALARM_App

Bron: Volkskrant

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen