Visproject basisscholen De Wolden scoort goed

Koekange – Het visproject van Natuur en Milieu Educatie in De Wolden is meer dan geslaagd. Alle scholen deden daar aan mee, maar een beperkt aantal besloot ook met leerlingen de praktijk op te zoeken.

Dat deden zeven scholen bij forellenvisvijver De Woldstek tussen Oosteinde en Weerwille. Het was volgens de meesters en juffen die mee waren, een groot feest voor de kinderen. Ze mochten de afgelopen twee weken in de belevingsvijver vissen. Er werden heel wat meervallen, steuren en karpers uitgehaald. Iedere vangst ontlokte weer een vreugdekreet. Er zouden eerst vier scholen komen. ‘Maar er hebben zich nu nog een paar scholen aangemeld’, glimlachte eigenaar André Hilbrink van De Woldstek woensdagmorgen. Vorige week bleek al dat de kinderen nauwelijks tijd hadden om hun raketijsje op te eten en dat ze helemaal niet van plan waren om even na twaalf uur weer naar huis of school te fietsen.

Praktijkles

Een groot succes dus, deze praktijkles in de buitenlucht. Ook juf Marchien Scheper van de Rozebottel uit Koekange genoot ervan en benadrukte nog maar eens het belang van deze praktijkervaringen. ‘Ik heb hier nog leren zwemmen’, verwees de oud-inwoonster van Koekange naar de tijd dat daar vlak langs de Wold Aa nog zwembad Ruinerwold-Koekange gevestigd was. Gezwommen wordt er alleen door de vissen, tot het moment dat ze zich laten beetnemen door de leerlingen van de scholen.

André en zijn vrouw Margriet genoten volop. Ze hebben voor vrijwilligers gezorgd, die de jeugd bijstaan en vertellen over de techniek van het vissen, maar ook hoe het schepnet gebruikt moet worden. ‘Die vrijwilligers komen overal vandaan, sommige van hen komen hier vaak vissen, anderen maar af en toe. Ze vinden het mooi om de kinderen te helpen’, vertelt André trots. ‘Het is ook niet alledaags om een steur te vangen’, onderbouwt hij het enthousiasme van de jeugd. Wel ziet hij dat veel kinderen nog nooit een vishengel in handen hebben gehad. Daarom moet dit goed begeleid worden, het moet geen viskwelling worden.’

Het visproject in De Wolden is al afgelopen, het bezoek aan De Woldstek is het toetje, zo wist Marchien Scheper heel goed.

Reacties