‘Veel mensen in Oosteinde kenden elkaar niet eens meer’

Foto:

Oosteinde – Een dorp van 750 inwoners waarvan veel mensen elkaar niet eens kennen. Die wetenschap bracht een aantal plaatselijke verenigingen ertoe om het evenement Oosteinde Ontmoet te organiseren. Zaterdag 26 mei is het zover. Met nadruk wordt gesteld dat ook personen van buiten het dorp van harte welkom zijn om met het dorp, de bewoners en de bedrijven kennis te maken.

‘We liepen er tegenaan dat we onze eigen mensen niet meer kennen’, zegt Jan Roelof Remmelts. ‘Dat ben je op een dorp niet gewend, daar kent iedereen elkaar toch?’ Remmelts noemt de oorzaken ook maar direct: ‘Er zijn hier nogal wat boerderijen die leeg zijn komen te staan en waar in het achterhuis en de schuur een bedrijf is gevestigd. Die bedrijven kennen we ook niet allemaal meer. Zo gebeurde het dat iemand roestvrijstaal moest hebben en daarvoor naar Zuidwolde  ging, terwijl later bleek dat er ook in ons eigen dorp een bedrijf zit dat in rvs doet. dat is dan toch jammer?’

Straat afgezet

Zo kwamen ze er in Oosteinde op om een evenement te organiseren, Oosteinde Ontmoet op 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Liefst dertig ondernemers bemensen een standje om zich te tonen. De straat voor dorpshuis De Kolonie wordt speciaal afgezet voor verkeer. Burgemeester Roger de Groot opent deze dag het evenement om 11.00 uur en verzorgt ook de officiële ingebruikname van het  verbouwde dorpshuis De Kolonie en het nieuwe speelveld. Dat stilstand achteruitgang betekent, weten ze allang in het dorp, vandaar dat er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn. ‘Het dorpshuis werd aangepast – zo is er een schuifdeur gekomen en kunnen rolstoelen er makkelijk binnen zijn – er kwamen zonnepanelen op het dak van De Kolonie, het speelveld werd opgeknapt en het trapveldje kreeg kunstgras’, somt Remmelts op.

Op het evenement worden ook de plannen gepresenteerd voor een Social Sofa, een betonnen bank met mozaïek, die door de inwoners zelf wordt ontworpen en gemaakt. ‘We hebben daarmee een primeur in De Wolden, we hopen dat inwoners met creatieve ideeën komen voor het ontwerp en de locatie. Ze mogen de mozaïeksteentjes er zelf opplakken.’ Waarschijnlijk wordt dat na de zomer. Er is een prijsvraag voor het mooiste ontwerp.

Schoolplein

Op Oosteinde Ontmoet is van alles te doen. Er zijn gezellige kraampjes van verenigingen en ondernemers, er is horeca en op het schoolplein zijn leuke dingen te doen voor de kinderen. Obs de Wezeboom is ook geopend, de kinderen laten deze dag hun school aan de bezoekers zien. ‘Iedereen die zin heeft, is welkom. De mensen hoeven niet uit het dorp te komen’, benadrukt Remmelts.

De organisatie is in handen van de belangenvereniging Oosteinde, openbare basisschool de Wezeboom, de speeltuinvereniging en De Kolonie. Ina Scheper van café oosteinde zorgt voor een natje en een droogje, daarnaast zijn er meerdere kramen waar de maag gevuld kan worden.

Het complete programma en de laatste nieuwtjes voor deze dag vind je op de facebookpagina van Oosteinde.info: https://www.facebook.com/events/199047667518218/

 

Reacties