Stilstaan bij de moord op Andrea Luten

Foto:

Ruinen – Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Andrea Luten werd vermoord. De toen 15-jarige inwoonster van Ruinen kwam na schooltijd niet meer thuis, de volgende dag werd haar levenloze lichaam gevonden. Ruinen en nabije omgeving was compleet in shock.

De ouders Roelof en Lammi Luten staan vandaag in hun woonplaats Csemö in Hongarije op hun eigen manier stil bij het trieste lustrum. ‘Misschien stappen we wel op de mountainbike of maken we een autorit’, zei Lammi in een interview enkele weken geleden. Er worden vandaag meerdere kaarsjes gebrand ter herinnering aan Andrea, dat gebeurt onder meer bij de Muur tegen geweld in De Stapel, waar een herdenkingsplaatje op de muur is bevestigd.

Raar geslapen

Andrea had raar geslapen en werd op 10 mei 1993 dan ook te laat wakker. Daarom vertrok ze pas om kwart over acht op haar fiets naar school in Hoogeveen. ’s Middags fietste ze weer richting huis, maar daar kwam ze nooit aan. Pas de volgende dag was het nota bene vader Roelof die haar levenloze lichaam vond bij Gijsselte, vijfhonderd meter van het fietspad. Ze bleek niet alleen gewurgd, maar ook verkracht. De schaamharen die op haar lichaam werden gevonden, waren niet van Andrea. Het waren haren die zeventien jaar later Henk F. de das om deden, vooral met dank aan de mogelijkheden om op basis van DNA personen op te sporen.

Reacties