Vanaf donderdag bruin water uit de kraan

Foto: pixabay

Op veel plekken in Nederland dreigt de zomerse hitte te zorgen voor bruin water uit de kraan en een lagere waterdruk, waarschuwt Vitens.

Door de droogte en warmte van de afgelopen tijd is de vraag naar drinkwater in Nederland hard gestegen. Als veel mensen tegelijkertijd drinkwatger gebruiken, daalt de waterdruk. Zo komen roestdeeltjes vrij die het water een bruine kleur geven. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, benadrukt Vitens.

Vanaf donderdag

Het probleem kan zich vanaf donderdag voordoen in alle regio’s waar Vitens de leverancier is. Het waterbedrijf levert nu gemiddeld 1 miljard liter drinkwater per dag aan 5,6 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Wasjes draaien en de auto wassen kan dan beter buiten de ‘piekuren’ (7.00 – 9.00 uur en 18.00 – 20.00 uur ) gebeuren.

Wat is bruin water precies?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u hier niets van.

Hoe komt het?

Veranderingen in stroomsnelheid en/of stroomrichting in ons leidingnet kunnen bruin water veroorzaken. Bij een onverwachte afname van veel water kan de stroomsnelheid veranderen en kan er bruin water ontstaan. Bijvoorbeeld als de brandweer ergens in uw buurt een brand moet blussen waarbij ze veel water nodig heeft. Of als veel mensen in een wijk ’s avonds bijna allemaal tegelijkertijd de tuin gaan sproeien.

Wat kunt u doen?

Wanneer er bruin water uit de kraan komt, kunt u volgens Vitens de kraan het beste een poosje niet gebruiken. Meestal is het probleem binnen enkele uren verholpen. Draai na een paar uur de kraan open die het dichtst bij uw watermeter in de buurt zit. Op die manier laat u schoon water uw woning binnen komen. Laat het water 10 minuten flink doorstromen totdat de bruine kleur verdwenen is.

Vlekken in wasgoed

Heeft u door het bruine water vlekken in uw wasgoed? Dan is de beste methode de was nat te houden en opnieuw te wassen met een biologisch voorwasmiddel. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit. Zijn de vlekken er na één keer wassen niet uit, was de kleding dan direct nog een keer.

Mocht het bruine water niet verdwijnen, neem dan contact met Vitens via het gratis storingsnummer 0800 0359 (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week).

Bron: Vitens

Reacties