Gratis cursus Politiek Actief voor inwoners De Wolden

Foto: pixabay

De gemeenten De Wolden, Hoogeveen en Midden-Drenthe mogen de gratis cursus Politiek Actief organiseren. Deze cursus wordt aangeboden door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

Er kunnen slechts vijftien regio’s in Nederland aan dit project meedoen. Met dit landelijke project wil ProDemos de lokale democratie versterken en mensen laten ervaren hoe lokale politiek in de praktijk werkt.
De griffiers van de drie gemeenteraden hebben een aanvraag bij ProDemos ingediend. “Het is belangrijk – en zelfs noodzakelijk – om de lokale democratie te versterken. Deze cursus is daar een goed middel voor” vinden ze.  De cursus is bedoeld voor iedereen die misschien politiek actief wil worden, maar de mogelijkheden nog niet precies kent. Deelnemers aan de cursus leren over de werking van de lokale politiek en hoe ze invloed uit kunnen oefenen op de lokale besluitvorming.

Democratie levendig houden

Meer en beter met inwoners in gesprek voordat er besluiten worden genomen en bijvoorbeeld werkbezoeken van raadsleden aan bedrijven en maatschappelijke organisatie is volgens de raadsgriffiers Elken, Gehrke en Middelkamp niet genoeg om de betrokkenheid van de inwoners bij de democratie te vergroten. ‘Het is ook van belang dat nieuwe mensen, nieuwe doelgroepen de bestaande organen komen versterken. Zo hou je de democratie levendig. We vinden het belangrijk dat de politiek ook ruimte geeft aan maatschappelijke initiatieven. Kortom, we willen werken in de richting van meervoudige democratie en daarom vinden wij een cursus als Politiek Actief waardevol. Inwoners kunnen met die opgedane kennis niet alleen actief worden in de politieke, maar ook de maatschappelijke organen’, aldus de griffiers.

Theorie en praktijk

De cursus begint op 4 april 2017 a.s. en bestaat uit zes avondbijeenkomsten, het is een combinatie van theorie over het politieke stelsel met lessen uit de praktijk. De deelnemers maken onder meer kennis met politici en krijgen tips en trucs van een ervaren lobbyist. Na de cursus lopen de cursisten een stage bij de gemeente of een politieke partij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen