Eerste exemplaar nieuwe bundel Gerda Bultje-van de Belt voor Roger de Groot

Foto: Hennie Visser-van de Belt

Vandaag presenteerde Gerda Bultje – van de Belt, ook wel bekend onder het pseudoniem Gerdina, het eerste exemplaar van haar nieuwe bundel “Wat was, wat is  geweest” aan burgemeester Roger de Groot.

Gerda schreef eerder al de bundels “Een wandeling in geurende kleuren”, “Transparant” en “Heur hoogste lied” in de streektaal en haar laatste bundel is tweetalig. Zowel in het standaard Nederlands als in haar “moerstaal” beschrijft zij de herinnering aan haar ouders en het dementieproces van haar moeder.

dscf9173

Gerda was toen ze als jong meisje in De Wijk woonde al voortdurend bezig met taal en melodie. Elke dag op de fiets naar haar school in Meppel zong ze zelf bedachte teksten op  bestaande muziek.

Een ongeluk in het jaar 2000 zette haar leven even stil. In die periode van gedwongen “mindfulness” destilleerde ze haar dagboekfragmenten steeds verder en perfectioneerde de kunst om met zo weinig mogelijk woorden zo veel mogelijk te zeggen. Als alles wat overbodig is verdampt, blijft alleen de essentie over.

dsc_0408

“Schrijven is voor mij een “way of life” geworden”, zegt Gerda daar zelf over. “Het is mijn manier om dingen, gebeurtenissen, een plek te geven. Zo was het schrijven de afgelopen jaren nauw verweven met de zorg voor mijn moeder en voor mij een manier om met haar dementeren te kunnen omgaan.”

dscf9174

“Wat was, wat is geweest” gaat over verlies, vergeten, herinneren en het afscheid. De teksten zijn gedeeltelijk in het dialect geschreven wat nog een extra dimensie geeft aan bijzondere sfeer die deze gedichten oproepen. De gedichten en verhalen worden afgewisseld met foto’s van Hennie Visser-van de Belt, de zus van de Gerda. “Omdat deze bundel over onze ouders gaat, vond het ik het mooi om de foto’s van mijn zus, die hobbyfotografe is, te gebruiken”, legt Gerda uit.

“Ik hoop dat ik dat ik hiermee andere mensen in deze omstandigheden, die mantelzorger of zoon of dochter zijn van een dementerende of zieke oudere kan aanspreken en op deze manier herkenning en misschien wat steun kan bieden”, zegt Gerda bescheiden.

Hieronder een voorbeeld van één van de gedichten.

De bundel, die natuurlijk zeer geschikt is als kerstcadeau, kan aangeschaft worden voor 11,95 bij Gerdina zelf (een mailtje naar [email protected]) of op  http://www.drentheboeken.com of gewoon via de boekwinkel of BOL.com met ISBN 978-90-823418-1-2.

dsc_0406

 

 

Reacties